Letnik: 1999 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Jane Weber

NICK DRAKE

The Nick Drake Song Collection

Wise/Music Sales Limited, 1997

PAUL BARRERA

The Stories Of Nick Drake And Tim Buckley

Agenda/AandR Booksearch, 1997

Nick Drake in Tim Buckley, danes oba že pokojna kitarista in pevca, sta imela veliko skupnega, pa čeprav sta ustvarjala v povsem različnih okoljih. Nick Drake je bil del nekoliko vase zaprtega in zadržanega angleškega folklornega prizorišča in lahko rečemo, da ima njegova glasba veliko skupnega z najboljšimi stvaritvami pri nas bolj znane skupine Fairport Convention, Tim Buckley pa je vzniknil na pokvarjenem in razuzdanem ameriškem rockovskem prizorišču in je s svojim visokim glasom in značilnim zvenom 12-strunske kitare še najbolj spominjal na že pozabljene minstrele in posebno na Boba Gibsona.

Založba Music Sales Limited (Newmarket Road, Bury St. Edmunds, Suffolk, IP33 3YB, England; www.musicsales.co.uk) je z izdajo pesniške zbirke Nicka Drakea razveselila vse ljubitelje tega karizmatičnega pevca. Drakea v Veliki Britaniji očitno izjemno cenijo, saj si drugače ne moremo razlagati bogate in razkošne izdaje, kakršne bi bil vesel prav vsak glasbenik. Knjiga z naslovom The Nick Drake Collection prinaša vse pomembnejše pesmi tega nepozabnega in še danes vplivnega glasbenika. Razdeljena je na dva dela. Prvi je namenjen preučevalcem Drakeove pesniške zapuščine, drugi pa prinaša analizo glasbenikovega zapletenega in tako zelo značilnega kitarskega sloga in notne zapise obravnavanih pesmi. Knjiga o Nicku Drakeu in Timu Buckleyju, ki jo je za malo angleško založbo Agenda/AandR Booksearch (www.arbooks.com)napisal Paul Barrera, je namenjena glasbeno neukim bralcem in omogoča poglobljen pogled v zapuščino obeh glasbenikov. Paul Barrera je ne samo nanizal vse pomembne podatke in diskografijo, ampak je pri svojem delu našel tudi številne neizdane posnetke in nam resnično ponudil nekaj novega in uporabnega, saj doslej podobne literature o teh dveh trubadurjih ni bilo.

Pri glasbenikih s tako močno in prepričljivo poezijo, kot sta jo pisala Nick Drake in Tim Buckley, velikokrat pozabljamo, da so bili ti ljudje tudi razmeroma dobri, tako kot Nick Drake pa naravnost odlični glasbeniki. Zbirka pesmi Nicka Drakea bo poslušalcem tako po glasbeni - uporabljal je skoraj izključno odprte uglasitve - kot pesniški plati olajšala razumevanje njegove nesporno kakovostne umetnosti, delo Paula Barrere pa zapolnjuje vrzel, ki smo ji bili priča več desetletij. Barrera je šel pri svojem delu zelo daleč in je raziskal tudi vse mogoče vplive. Tako je izjemno zanimiva tudi analiza vplivov iz sveta literature, ki so tako ali drugače pomagali izoblikovati oba glasbenika iz že skoraj pozabljenega obdobja, ko je bilo pomembno, kaj ljudje pojejo in kakšne zgodbe nosijo v popotnih malhah.

Jane Weber