Letnik: 1999 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

GENIUS/GZA

Beneath The Surface

MCA, 1999

Wu-tangovska škvadra je pred leti začela šokirati glasbeno-industrijski svet z gverilsko taktiko izdajanja plošč pri različnih založbah, z včasih že kar absurdno prepletenostjo nosilcev in gostov v solističnih projektih, predvsem pa s popolnoma in na prvo uho prepoznavno produkcijo njihovega vkup-držatelja RZA. Glede na to, da je RZA produciral približno 8 dolgometražcev v slabih dveh letih, je bilo kmalu vsem, še posebej pa njemu, jasno, da sam takega tempa ne bo dolgo zdržal, zato je kmalu začel vzgajati četico mladih producentov. 4th Disciple, Mathematics in Arabian Priest so zdaj že začeli prevzemati vlogo v številnih stranskih Wu projektih zadnjih dveh let. Prav številnost projektov pa je povzročila rahel zaton velikega imperija, ki se je začel že s šibkim albumom celotne ekipe, W-Tang Forever.

A novi izdelek verbalnega klanovskega prvaka, Geniusa, kaže na to, da statenislandskih borilnih mojstrov le še ne gre izključevati iz boja za tron hopovskega cesarstva. Priznam, da sem mogoče malce fenovski, a mislim, da ni narobe, če zapišem, da je Genius/GZA najzrelejši in najsposobnejši klanovski pisec in interpret besedil. Nenazadnje je svojo odličnost nakazal že s predklanovskim izdelkom Words of Genius iz leta 1992 ter z bleščeče koncipiranim albumom Liquid Swords, kjer so njegove kot meč ostre besede kresale iskre na vseh straneh.

Z Beneath The Surface Genius odpira novo poglavje, saj je album že z zvočno podobo precej daleč stran od klasičnega Wu zvoka. Inspectah Deck, Arabian Prince in Mathematics so jo produkcijsko udarili močno po svoje in s čistimi in čvrstimi ritmi celo presegli učitelja. Beneath the Surface zveni drugače predvsem zaradi zasuka proč od zvočne ikonografije vzhodnjaških borilnih veščin, ki jo nadomestijo vesoljski zvoki in izvrstno aranžirani strunarski parti. Slednji segajo od nežnega božanja harfovskih strun do ostrega staccata na prvem singlu Breaker Breaker. Genius s preciznim sledenjem tempu glasbenih podlag novo atmosfero še podkrepi in zlahka zasenči vse gostujoče govorniške kolege. Še posebej prepričljiv je v komadih Amplified Sample in že omenjenem Breaker Breaker. Beneath the surface je vsekakor najboljši Wu izdelek v zadnjih treh letih; obenem nakazuje nove in sveže zvočne prijeme, ki jih je že rahlo okostenela druščina nadvse potrebovala.

Napo-Lee-Tano