Letnik: 1999 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Jure Potokar

ZV GUSTAV MAHLER/URI CAINE

Primal Light

Winter and Winter/Intek, 1997

Na prvi pogled bi rekli, da s ploščo jazzovskih priredb Gustava Mahlerja ni vredno izgubljati časa, toda odlični newyorški pianist in aranžer Uri Caine gotovo ni iskal poceni publicitete, ko se je skoraj vse leto ukvarjal s preučevanjem Mahlerjeve glasbe, da je ustvaril glasbeno spremljavo za nemi film Fritza Winterja o znamenitem skladatelju.

Plošča Primal Light je po svoje značilen primer tega, kar v katalogu ponuja vsaj nam doslej neznana nemška založba Winter and Winter: drzen izbor glasbenikov, repertoarja, instrumentov, prostora, časa in snemalne tehnike, iz vsega tega pa nastajajo »avdio filmi«, ki ponujajo izjemno svežo in pogosto navdušujočo slušno izkušnjo.

To gotovo velja za Cainovega Mahlerja, ki osuplja in prepriča od začetka do konca, pa čeprav se melodije iz Mahlerjevih simfonij in samospevov spreminjajo v pravi klezmer ali pa dobijo značilne bližnjevzhodne neparne ritmične podlage. Tudi improvizacije na Mahlerjeve teme so podobno učinkovite, njihov izbor pa zgovorno dokazuje, da se je Caine svojemu delu posvetil zelo premišljeno in ves čas skušal ohranjati Mahlerjeve najbolj izrazite značilnosti, kot je na primer ekspresivna veličina glasbe, prepletena z najrazličnejšimi trivialnimi zvoki njegovega časa, od koračnic, plesne in ljudske glasbe do rabe zvončkov in različnih ropotulj. Enako navdušujoča je zvočna barvitost, za katero je poskrbela vrsta znanih newyorških glasbenikov judovskega rodu, med drugimi trobentač Dave Douglas, bobnar Joey Baron, kitarist Danny Bowman, vokalist Arto Lindsay, DJ Olive z gramofoni in nenazadnje klarinetist Don Byron.

Jure Potokar