Letnik: 1999 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Jure Matičič

PESHAY

Miles From Home

Blue Island/Multimedia, 1999

Peshay je eden od originalov bobna in basa. Na sceni je prisoten že od prvih začetkov, poskrbel pa je za kar lepo število drum’n’bass himen pri založbah Reinforced in Metalheads. Sicer pa je celo veliki guru Goldie nekoč zatrjeval, da je Peshay njegov varovanec.

Album Miles From Home bi moral luč dneva ugledati že leta 1997. Peshay je namreč že leto prej podpisal pogodbo z založbo Mo’ Wax, tako da smo album pričakovali vzporedno s kakšnim Adamom F in z bristolskimi Reprazent, ki so leta 1997 definirali žanr bobna in basa. Na žalost so Peshayu načrte prekrižale zdravstvene težave, zato je celotni projekt dve leti preživel na policah založbe. Poleg vsega pri Mo’Wax niso bili preveč navdušeni nad končnim izdelkom, saj je prav na koncu album Miles From Home v svoje roke vzela založba Blue Island.

Peshay se je na albumu posvetil različnim glasbenim žanrom, tako da ni ostal samo v bobnu in basu, ampak je eksperimentiral s hip hopom (End Of Story), elektrom (Robotics) in seveda soul glasbo. Če se pravilno spomnim, je v nekem intervjuju izjavil, da sta njegova vzornika tudi newyorška house in garage producenta Masters At Work, znana po nagnjenosti k rabi različnih soul div in disko pevk ter seveda akustičnih glasbil. Ta stran albuma Miles From Home je torej pojasnjena, ostane nam še drugi del albuma, ki odločno preide v trše, hardstep drum’n’bass komade. Čeprav v njih še vedno slišimo v živo odigrane base, sta k ozračju prispevala tudi tokratna Peshayeva sodelavca, bristolski producent Decoder in mojster programiranja bobnov, Photek.

Miles From Home bi bil leta 1997 revolucionaren album, saj boben in bas kombinira z akustičnimi načini produkcije, z raznovrstnimi glasbenimi žanri in seveda z nepogrešljivimi vokali. Dandanes tega ne bi mogli več trditi, čeprav je Peshay izviren, funky in polaga zelo dobre breakbeate. Komadu, kot je Switch, didžeji že napovedujejo status klubske himne, a to vendar ne zamegli dejstva, da je album z vsemi ideajami vred le star dve leti. To pa je v (pre)hitro razvijajoči se elektronski glasbi kar dolgo obdobje.

Jure Matičič