Letnik: 1999 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

PUBLIC ENEMY

There's A Poison Going On

Atomic Pop, 1999

Chuck D, šef skupine Public Enemy, je bil med prvimi glasbeniki, ki so zaštekali neslutene možnosti razvoja interneta: hitro je postavil domačo stran svojega benda (www.publicenemy.com) in svojo neodvisno internetno radijsko postajo (www.bringthenoise.com). Ko je hotel na domači strani objaviti mp3 s prvim singlom nove plošče Public Enemy in nekatere neobjavljene posnetke, mu je založba Def Jam, pri kateri so Public Enemy snemali od samega začetka, to preprečila. Chuck je datoteke umaknil, obenem je tudi razdrl pogodbo z založbo in spisal komad Swindler's Lust. Naslov je parodija na naslov Spielbergovega filma, besedilo pa govori o pohlepu lastnikov glasbenih založb in medijev. Ker je ravno v entertainerski branži na vodilnih mestih veliko Židov, so nekatere militantne židovske organizacije proti Chucku vložile tožbo zaradi antisemitizma: sam sem še enkrat prebral besedila vseh trinajstih komadov s plošče, pa se mi noben komad ne zdi sporen.

Public Enemy so značilni bes in cinične besedne igre obrnili proti založbam, medijskim korporacijam in vsem tistim, ki kujejo bajne dobičke in gradijo imperije zaradi kreativnosti in ustvarjalnosti koga drugega. Obenem pa bodice letijo tudi na artiste, ki se ne borijo za svoje pravice, ampak v želji po čimprejšnji slavi podpisujejo tudi najbolj absurdne in izkoriščevalske pogodbe. Osnovni odnos do sveta ostaja torej enak: kritično pridigarski, spremembe so bolj opazne v zvoku, ki zdaj zveni bolj organsko, naravno in z veliko manj elektronsko ustvarjene navlake. Čeprav produkcija tokrat ni bila v rokah hišne producentske škvadre Bomb Squad, je There's A Poison Goin' On predvsem zaradi vokalov in tempa še vedno zelo prepoznavno publicenemyjevska plošča.

Lekcije torej letijo na obe strani – korporativno in izvajalsko, a bolj kot besede vlečejo zgledi: internetna založba Atomic Pop, ki je izdala album, je zanj nastavila nadvse ugodno ceno, 10 dolarjev, to je po naše slabih 1900 tolarjev. Album je po enaki ceni na voljo tudi v največji internetni knjigarni (www.amazon.com). Glede na filozofijo Chucka D-ja pa pobje ne bodo imeli prav nič proti, če si ga od koga presnamete.

Napo-Lee-Tano