Letnik: 1999 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Jane Weber

JAMES TALLEY

Woody Guthrie and Songs of my Oklahoma Home

Cimarron, 1999

O glasbi Woodyja Guthrieja sem prvič bral v biografiji Boba Dylana, ki jo je napisal Anthony Scaduto. Slovenci smo kot izjemno majhen narod imeli srečo, da je bilo nekaj del o ameriški popularni glasbi zelo zgodaj prevedenih v naš jezik - med njimi je bila poleg Dylanove biografije tudi knjiga Woodyja Guthrieja Bound For Glory. Vendar je bila ta glasba včasih zelo težko dostopna. V trgovinah so sicer imeli plošče Boba Dylana, o Woodyju Guthrieju pa ni bilo sledu. Naša potovanja na Zahod so bila tako namenjena iskanju trpežnih kavbojk in plošč z ameriško glasbo. Z enega takšnih potovanj sem prinesel staro Guthriejevo ploščo založbe Folkways in težko vam opišem, kakšni občutki so me prevzeli ob prvem poslušanju. Skladbo This Land Is Your Land sem poznal v izvedbah drugih glasbenikov, Guthriejeva različica pa mi je odprla nov pogled na bogato glasbeno dediščino Amerike.

Veliko let pozneje me je pot zanesla v Nashville. V mestu sem ostal kak teden in med prvimi glasbeniki, ki sem jih poklical, da bi z njimi naredil intervju za slovenski nacionalni radio, je bil James Talley. Bil je izjemno prijazen in niti ne presenečen, ko sem mu povedal, da prihajam iz oddaljene dežele in da sem njegov oboževalec. Zdelo se je, da je klicev zanesenjakov vajen. Vedel sem, da je velik oboževalec Woodyja Guthrieja. V Talleyjevih pesmih je namreč čutiti povezanost z navadnim Američanom, pa tudi njegov glas z oklahomskim naglasom korenini v glasbi Woodyja Guthrieja. Še preden sva začela uraden pogovor, mi je Talley zavrtel kaseto s poskusnimi posnetki Guthriejevih pesmi. Česa tako svežega že dolgo nisem slišal! Poznam vse albume v spomin Woodyju Guthrieju, vendar mi večina posnetkov ne pomeni veliko. Kljub slabi zvokovni kakovosti sem raje poslušal Guthriejeve izvirnike, saj se mi je zdelo, da so resničnejši. Talleyjevi posnetki pa so se mi zdeli tako dobri, da sem začel iskati založbo, ki bi bila pripravljena to glasbo izdati na plošči. Z Jamesom sva si začela dopisovati in skoraj bi lahko izdal knjigo najinih pisem. Eden izmed ljudi pri založbi Capitol je Jamesu pisal, ali je morda v sorodu z Woodyjem. Če bi bil, bi mogoče ploščo izdali. No, sam sem prepričan, da sorodstvene vezi niso tako pomembne. Dejstvo je, da je James Talley iz Oklahome, da je odraščal ob Guthriejevi glasbi in da je zgodba njegove družine podobna tisti Guthriejevih. Izkušnje ter vplivi okolja in družbe so velikokrat pomembnejši od genov. "Tudi Boba Dylana so zavrnile številne založbe," se je tolažil James. Nepozabne pesmi Woodyja Guthrieja: Belle Starr, Vigilante Man, Pretty Boy Floyd in druge so na plošči zaživele v novi luči. Resnično upam, da bodo kakega mladega poslušalca pripravile do tega, da se bo odločil poslušati Guthriejeve izvirnike in po možnosti še Talleyjeve prejšnje albume. Prvi štirje so namreč odlični. Ta krog, ki se kot nekakšna reka vije skozi zgodovino ameriške glasbe, je nekaj najlepšega v zakladnici novega sveta. Glasbeniki in poslušalci se vedno znova vračajo na nekoč tako živahna nabrežja in skrbijo, da sedanjost ne bi pozabila preteklosti. Vendar James Talley ni nostalgik. V pesmih Woodyja Guthrieja se zrcalijo tudi njegove izkušnje, zato je v njih našel košček sebe in upam, da se boste strinjali z menoj, da je to ena najboljših plošč s pesmimi Woodyja Guthrieja.

Ko je pred dvema letoma po zamisli Boba Dylana izšla plošča v spomin Jimmieju Rodgersu, sem bil razočaran, ker na njej ni bilo Doca Watsona in Jimmieja Dala Gilmorja, dveh glasbenikov, ki na najlepši možni način stopata po poteh najslavnejšega jodlarja. Na sicer skrbno pripravljeni plošči s pesmimi Woodyja Guthrieja in Leadbellyja z naslovom Folkways: A Vision Shared iz leta 1988 pa boste zaman iskali ime Jamesa Talleyja. Tudi zato ima plošča Woody Guthrie And Songs Of My Oklahoma Home toliko večjo vrednost. Ni mi všeč, če zvezdniki prepevajo pesmi starih mojstrov, za katere so prvič slišali včeraj od kakega producenta. James Talley je te pesmi dolgo živel, preden jih je zapisal na trak. Naj ljudje slišijo, na koga je Woody Guthrie resnično vplival (www.31st.com/jamestalley).

Jane Weber