Letnik: 1999 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Rok Jurič

GIANLUIGI TROVESI

Around Small Fairy Tales

Soul Note, 1998

O italijanski postjazzovski sceni, kakor to godbo imenuje Zoran Pistotnik, je bilo v zadnjem času tudi na straneh te revije rečeno veliko dobrega. Zato ta cedejka le potrjuje vse rečeno in napisano, saj je žlahtna predstavnica italijanskega ‘trdega’ jazza in tudi njegove bolj komorne, ‘simfonično jazzovske’ sestre.

Gianluigi Trovesi je zagotovo ena največjih stalnic italijanskega in evropskega jazzovskega odra. Njegova prisotnost se meri v več desetletjih delovanja v različnih zasedbah, od radikalno jazzovskih na začetku kariere do spevno mediteranskih, italijanskih kancon sončnih parajazzovskih godb. Naj je igral karkoli, vedno sta bila jasno razpoznavna glasbeni slog in izvor. Je pač Italijan, ki se v skladu z italijansko pregovorno navezanostjo na lastno zemljo in družino zmeraj znova vrača ‘domov’, k motivom apeninske glasbene dediščine. To počne tudi dobesedno, saj se po vsakem koncertu in turneji znova vrne v rodni Nebro na severu Italije, prav blizu Bergama. V tem mestu deluje tudi komorni orkester Orchestra da Camera di Nembro Enea Salmeggia, s katerimi se je Trovesi pobratil za nastanek te cedejke. Največ je vredno, ko te zaradi ustvarjanja začno častiti ljudje, ki jih vsak dan srečuješ na ulici, s katerimi si si domač že od otroštva dalje. Zato je za Trovesija ta projekt še posebej časten, saj s svojo nešablonsko godbo v konservativni italijanski malomeščansko publiki, kakršna je v Nembru, verjetno ni naletel na navdušenje - vsaj na začetku ne. Ta cedejka je plačilo za vsa leta nazaj.

Sicer pa Around small fairy tales prinaša že stare in slišane skladbe Trovesija, kot smo jih lahko spoznavali z novejših plošč Les Hommes Armes (posneta z njegovim oktetom) ter Radici (posneta s harmonikarjem Giannijem Coscio). Tokrat so znane melodije izvedene s komornim orkestrom, za katerega je napisal aranžmaje in ga tudi vodil Bruno Tomasso, po mojem mnenju eden najbolj bleščečih jazzovskih skladateljev in aranžerjev vseh časov, ki pa ni v medijih nikoli imel mesta, kot si ga zasluži.

Around small fairy tales je cedejka, ki jo z veseljem damo v gramofon tudi takrat, ko smo utrujeni in naveličani. Z mediteranskim soncem, ki veje iz nje, z glasbeno tradicijo, slonečo na zdravih temeljih, in s humorno distanco, tako značilno za to zemljepisno širino, zna pregnati še tako hudega moralnega in fizičnega mačka. Svojim bolnikom jo predpisujem na recept ob bolečinah v križu in tudi ob sezonskih depresijah.

Rok Jurič