Letnik: 1999 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Jure Potokar

BENNIE WALLACE

Someone To Watch Over Me

Enja/Intek, 1999

Tenor saksofonist Bennie Wallace spada med izrazite jazzovske tradicionaliste in je v zdaj že več kot dvajsetletni karieri posnel vrsto zelo poslušljivih plošč, za katere pa ni našel tolikšnega občinstva, kot je najbrž sam pričakoval. Z močnim zvokom, ki ga je razvil na podlagi vzornika Sonnyja Rollinsa, seveda zahteva veliko prostora, zato navadno snema v manjših zasedbah in z glasbeniki, ki so sicer mojstri, vendar ostajajo diskretno v ozadju.

Tudi na novi plošči, posvečeni Georgeu Gershwinu, ki je tudi avtor vseh skladb na njej, ni dosti drugače, čeprav ima v bobnarju Yoronu Israelu, basistu Petru Washingtonu in odličnem pianistu Mulgrewu Millerju zares kompetentne mlade sodelavce. Zato pa so toliko bolj sveže lirične njihove priredbe sicer dobro znanih Gershwinovih skladb in zdi se, da postaja plošča iz skladbe v skladbo bolj prepričljiva. To še zlasti velja za naslovno in vse, ki ji sledijo, najbolj pa pritegne sklepna I Loves You Porgy, kjer pride Wallaceovo lirično niansiranje najbolj do izraza.

K zares prijetnemu ozračju pripomore tudi izjemen zvok plošče, za katerega sta zaslužna sloviti producent Joe Harley in povsem minimalistična analogna snemalna tehnika, ki zares prepričljivo pričara malo jazzovsko zasedbo v studiu.

Jure Potokar