Letnik: 1999 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Jure Potokar

TONY WILLIAMS TRIO

Young At Heart

Columbia, 1996

THE TONY WILLIAMS LIFETIME

Ego

Verve/Multimedia, 1971/1999

TONY WILLIAMS

Ultimate

Verve/Multimedia, 1999

Ko je Tony Williams leta 1997 po nenevarni operaciji nenadoma umrl, je jazz izgubil enega najbolj inovativnih bobnarjev, ki je svetovni sloves pridobil leta 1963, ko je vsega sedemnajstleten zasedel bobnarski stolček legendarnega kvinteta Milesa Davisa. Njegov izjemni občutek za prostor, zvok in poliritmijo je mogoče občudovati na klasičnih ploščah Davisovega kvinteta, od leta 1969 pa na ploščah Williamsove revolucionarne električne zasedbe Lifetime. Ta je v tistem času vzbujala pozornost zlasti z imeni članov (organist Larry Young, kitarist John McLaughlin, basista Ron Carter in Jack Bruce) in z nenavadno organizacijo zvoka, katerega središče so bili vselej bobni. Žal je bila skupina glasbeno pred časom in komercialno nikoli tako uspešna, kot je bila vplivna, zato se je zasedba nenehno spreminjala in postajala tudi vse bolj predvidljiva.

Ego je sicer plošča revolucionarne zvočnosti, vendar je kvalitetno precej neizenačena. Toda na njej je nekaj skladb, ki še danes niso izgubile zvočne svežine in duhovitosti, to je razvidno šele v drugem kontekstu. In tega izjemno učinkovito ponuja zbirka Williamsovih stvaritev na plošči Ultimate, ki jo je sestavil njegov naslednik v Davisovi zasedbi, Jack DeJohnette. Ta je pripravil izvrsten izbor z dramaturškim lokom in s kratko, zelo poučno spremno besedo, ki opozarja na Williamsove odlike.

Povsem nekaj drugega je plošča Young at Heart, zadnja, ki jo je Williams posnel. Tudi tokrat gre za trio, v katerem zablesti mladi pianist Mulgrew Miller. Williams je ves čas v ozadju in vsega nekajkrat uporabi bas boben, toda tudi pretanjeno šelestenje činel kmalu nedvoumno dokaže, kdo je zvezdnik te plošče in zasedbe. Young at Heart je brez dvoma najboljša Williamsova plošča, ki z izvrstnim zvokom in glasbo nenehno vabi k poslušanju, obenem pa je boleč opomin na to, kaj bi ta izjemno nadarjeni glasbenik še lahko ustvaril.

Jure Potokar