Letnik: 1999 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Marina Žlender

ORKESTER KREMERATA BALTICA

47. mednarodni poletni festival, Cankarjev dom, Ljubljana, 12. 7. 1999

Nastop Gidona Kremerja in orkestra Kremerata Baltica je bil nedvomno eden od vrhuncev letošnjega mednarodnega poletnega festivala v Ljubljani. Z orkestrom se je prvič predstavil pred dvema letoma v Rigi, do sedaj pa se je Kremerata Baltica uspešno uveljavila na mednarodnih festivalih po Evropi, Aziji in na Japonskem. Celotni zasedbi je skupna skladna in virtuozna igra; to kaže na izostren Kremerjev čut tudi pri izbiri glasbenikov.

Festivalsko neobremenjujoč repertoar je družila simbolika štirih letnih časov, z Vivaldijevim ciklom koncertov in z deli Astorja Piazzolle na to temo. Kremer je z izborom želel poudariti univerzalnost glasbe ter tudi časa in prostora, ki ga delimo; to kaže simbolika letnih časov.

Uvodno delo latvijskega skladatelja Peterisa Vasksa je bilo v ostrem kontrastu z optimistično vedrostjo programa. Njegovo delo Musica Dolorosa je bilo izvedeno s posluhom za subtilno in tragično občutje, ki druži skladatelja z drugimi sodobnimi ruskimi avtorji, zlasti z Arvom Pärthom in s Sofijo Gubajdulino. Izrazita ekspresivnost jih nekako ločuje od zahodnoevropskih sodobnikov, če izvzamemo Messiaenov Kvartet za konec časa. Pri tem ne smemo pozabiti, da je vrhunski solist Gidon Kremer svetu predstavil vzhodnoevropske in zlasti ruske skladatelje in s tem dokazal umetniško širino.

Preostanek glasbenega večera je izzvenel v virtuozno lahkotnem in enotnem dialogu med mojstrom in orkestrom, če pa upoštevamo še priljubljenost znanih Vivaldijevih melodij in dovtipno priredbo Piazzollovih del, je bil uspeh koncerta tako rekoč neizogiben. Kremer je z izkušenostjo poznavalca pretanjeno izvedel solistične vložke, h kvaliteti zvoka pa je svoje prispeval tudi inštrument, saj igra Kremer na Guarnerijevo violino iz 18. stoletja.

Koncert orkestra Gidona Kremerja je bil nedvomno glasbeni dogodek za sladokusce, ki je žal izzvenel v ne preveč polno dvorano, zato bi si ga želeli ponovno doživeti v prihajajoči abonmajski glasbeni sezoni.

Marina Žlender