Letnik: 2000 | Številka: 1 | Avtor/ica: Marjo

PRIDIGARJI

Idioti v hali slavnih

Ohoho and Front Records, 1999

Čez deset let vse prav pride, bi lahko rekli ob izidu novega, četrtega albuma ormoške skupine Pridigarji. V mislih imamo seveda sodelovanje dveh založb iz severnega vinorodnega okoliša Slovenije, matične Ohoho in Hedlove Front Rock Records, ki sta že leta 1989 kazali znake skupnega življenja, ko sta izdali prvi sedeminčer te skupine. Od Zadnjega odcepa za paleozoik (tako je bilo namreč naslov prvemu malemu vinilu) do Idiotov v hali slavnih je minilo desetletje, blago rečeno, trdega dela, ki ga ne zaznamuje zgolj produciranje plošč (Podvig z napako, Počasne preproge, Na vrat na nož - vse tri so izšle pri samozaložniški Ohoho Records), temveč tudi boj za afirmacijo lokalnega kluba Unterhund. Slednji je v obdobju med letoma 1994 in 1998 poleg ilirskobistriškega MKNŽ pomenil najbolj aktivno jedro provincialnega underground življenja pri nas, veliko zaslug za to pa z lahkoto pripišemo ravno članom benda Pridigarji.

Obdobje živahnega klubskega življenja v Ormožu je v isti sapi povezano z delovanjem benda. Že prej navedeni samozaložniški albumi so izšli tako rekoč štafetno; materiala in idej je že v času iskanja stalnega bobnarja v začetku devetdesetih naneslo več, kot ga je zmogel otvoritveni Podvig z napako, ambicije glede glasbene orientacije pa so vse bolj presegale razpoložljivi potencial v bendu. Te so, danes se tako izkazuje, kričale: več medenine!!!

Idioti v hali slavnih predstavljajo nov pristop na ustvarjalni poti Pridigarjev. Nismo daleč od resnice, če rečemo, da gre za radikalen zasuk od glasbenega izraza, ki smo ga bili pri bendu vajeni. Jedro, ki temelji na fuziji punka in skaja, z inteligentnimi tekstovnimi fragmenti, ostaja prepoznavno, za saksofon in trobento ojačena pihalna sekcija pa po pričakovanju omogoča veliko več manevra melodičnim vložkom, kot je bila praksa na prejšnjih albumih. Tako v petnajstih komadih, izvrstno produciranih pod Babičevimi prsti, zatipajte tudi hibridne koščke Toastersov ali pa celo koketiranje s swingom, preskakujočo misel na tisto, kar delajo Mighty Mighty Bosstones, pa vendarle štejte kot zavedeno.

Marjo