Letnik: 2000 | Številka: 10 | Avtor/ica: Jane Weber

Clinton Heylin

DYLAN’S DAEMON LOVER

Helter Skelter, 1999, 184 strani

Clinton Heylin že celo vrsto let spremlja delo Boba Dylana in sodi med bolj cenjene dylanologe, če se lahko tako izrazim. Znan je kot zgodovinar, zato ne preseneča, da med njegove pomembnejše knjige uvrščajo tisto z naslovom Dylan Behind Closed Doors, ki prinaša celovit pregled Dylanovih studijskih snemanj in je referenca za vsakega kolikor toliko resnega konzumenta Dylanove glasbe.

Knjiga z naslovom Dylan’s Daemon Lover je četrto Heylinovo delo o Bobu Dylanu in je mogoče ena najbolj nenavadnih v množici knjig o Dylanu, čeprav z njim pravzaprav niti ni ne vem kako povezana. Dylan je leta 1961 na snemanju za prvenec zaigral tudi skladbo The House Carpenter, Heylin pa se je zaradi različnih razlogov odločil o tej skladbi napisati kar knjigo. Številni angleški recenzenti so jo slabo ocenili, čeprav za nekatere nisem prepričan, da so jo sploh prebrali. Clinton Heylin je pač napisal zgodbo o pesmi (baladi), ki je že kaka štiri stoletja in pol stalnica v repertoarjih različnih pevcev in pripovedovalcev. Raziskal je, kako se je ta balada spreminjala skozi desetletja in kako se je končno prikradla v repertoar Boba Dylana. Skratka, gre za dokaj lucidno raziskovalno delo, in menim, da ga je težko oceniti, če ne poznaš dejstev - teh se je v vseh letih nabralo kar nekaj - in če težko preveriš vse podatke.

Heylinovo novo delo nam torej razkriva nekatere podrobnosti o zgodnji Dylanovi glasbi in ima pomen že zaradi seznamov ključnih posnetkov te pesmi, čeprav mi ni jasno, zakaj je Heylin pozabil na različico Joan Baez. Baezova jo je namreč objavila celo v pesmarici, o kateri smo v Muski že pisali, o njenem vplivu na Dylana pa ne gre izgubljati besed. Če bi radi izvedeli, kaj imajo skupnega Robert Burns, Sir Walter Scott in Bob Dylan, je to knjiga za vas. Žal je treba priznati, da je Dylan tukaj tudi iz bolj ali manj iz komercialnih vzgibov, saj skladba The House Carpenter v njegovi karieri verjetno le ni odigrala tako pomembne vloge, da bi si zaslužila kar celo knjigo (www.skelter.demon.co.uk).

Jane Weber