Letnik: 2000 | Številka: 10 | Avtor/ica: napo.lee.tano

CALI AGENTS

How The West Was One

Ground Control, 2000

Kalifornijski hip hop je na velika vrata začel trkati z Iceom T-jem in N.W.A., njihov zvočni stvarnik, Dr. Dre, pa je tudi novator novega kalifornijskega funka, ki so mu dali ime g-funk in ki so ga verbalno hranile bolj ali manj resnične gangstersko uživaške štorije mladih kriminalnih družbenikov, glasbeno pa so g-funk pilotirali debeli sintetizirani basi, razni piskajoči zvoki in enostavne, lahko zapomljive melodične linije, ponavadi semplane s funkovskih in soulovskih starih plošč. G-funk je bil sredi devetdesetih zakon – tako rekoč edini zakon celotne hiphopovske glasbene produkcije. A sočasno s pravnimi in osebnimi tragedijami zahodnoobalnih carjev so na površje počasi začele prihajati informacije o vzporedni zahodnoobalni sceni, ki se je razvijala mimo kapitala velikih založb in vplivnih botrstev. Pred tremi leti so tako iz zahodnoobalnih podzemeljnic začele prihajati hude muzike novih rapperjev, neznanih producentov in samozaložbenih blagovnih znamk. Zvok, teme in način obravnave so bolj kot na zahodnoobalno tradicijo spominjali na početje newyorških neodvisnežev. Nova imena so hitro začela dobivati podporo kritike in zahtevnejšega dela hip hop občinstva. Dilated Peoples, Defari, Xzibit, Peanut Butter Wolf, Jurrasic 5 ter današnja junaka Rasco in Planet Asia so se iz ozadja prerinili med najbolj znane in kredibilne hip hop izvajalce.

Cali Agents je tako eden od prvih vrhuncev novega zahodnoobalnega zvoka. Oba akterja, Rasco in Planet Asia, imata veliko kilometrino na odrih, tekmovanjih v svobodnem slogu, gostovanjih in tudi na diskografskih izdelkih. Rascov solistični prvenec Time Waits For No Man iz leta 1998 je bil eden najbolj hvaljenih albumov tistega leta, kasneje pa se je – podobno kot Planet Asia - oglasil z mini albumom. A vsi našteti izdelki so v primerjavi s skupnim projektom Cali Agents precej manjvredni. Očitno gre za sodelovanje, pri katerem je skupni rezultat precej večji kot navaden seštevek obeh posameznih faktorjev. Kako je zahod postal eno je izjemno čvrst izdelek, ne glede na to, da je zvočno podobo oblikovalo 9 producentov ter da rappata dva individualno proslavljena MC-ja. Očitno je želja po skupnem nastopu premagala solo egotripe, vsi vključeni v projekt pa so se natančno zavedali, kaj morajo storiti, da bodo naredili dobro ploščo. Rezultat je več kot prepričljiv, Rasco in Planet Asia s temnima in resnima glasovoma ter z razumljivim in prepričljivim podajanjem logične in prav verjetne vsebine poslušalca v resnici prepričata v to, da jima v tem trenutku na zahodnoobalnih mikrofonih ni para. Minimalistična produkcija z veliko klavirja in jazzovskih trobil ter z debelim - a ne sluzastim - basom pa je tudi vredna pohvale.

Če vprašate, od kod sta Cali Agents, vam lahko rečem, da sta z dušo in srcem v undergroundu, s kvaliteto pa na samem vrhu. This is how the west was one, this is how it should be done!

napo.lee.tano