Letnik: 2000 | Številka: 10 | Avtor/ica: Janez Golič

ECHOBOY

Volume Two

Mute/Dallas, 2000

THE WISDOM OF HARRY

World Of Binary

Matador, 2000

V otoški neodvisni produkciji se oblikuje nov rod glasbenikov in njihovih formacij, ki zavrača uveljavljene načine ustvarjanja glasbe. Richard Warren in Pete Astor sta že okusila sklepanje kompromisov med člani klasične rockovske zasedbe, se počutila utesnjena in se odločila, da vzameta vajeti v svoje roke.

Richard sploh najraje vse naredi sam. Pod imenom Echoboy je letos objavil že dva albuma, lani še enega v samozaložbi. To silno produktivnost lahko pripišemo brezkompromisnemu skladanju nadvse raznolike glasbe in seveda neizčrpnemu viru navdiha, posledici odprtosti tudi na račun povsem izgubljene 'identitete'. Gre mu predvsem zato, da prelije v glasbo tisto, kar se mu mota po glavi, ne omejuje se z izborom glasbil in njihove uporabe; so le sredstva za dosego cilja.

Album Volume Two uvede skladba Turning On z motorističnim ritmom in utripajočo elektroniko, skozi katero se komaj prebije oddaljen glas. Telstar Recovery še potencira energičen začetek in bi z boljšo produkcijo lahko pariral Daft Punk ali Death In Vegas. Kaj šele Kelly's Truck, ki z mehaničnimi tehno udarci izničuje človeško ustvarjanje. Sklepi bi bili preuranjeni. V Siobhan se zgodi preobrat v ambient s klavirjem in orglicami, ki se gladko prelevi v natančno postrockovsko elegijo s tkivi težko določljivih izvorov. Schram And Sheddle iz trdne zasnove utripa v dvojnem, vedno bolj razhajajočem se ritmu. Spajanje 'novega' in 'starega' pripelje še najdlje v nekakšnem elektro bluesu Sudwestfunk No.5. Površnemu poslušalcu lahko učinkuje razglašeno in začetniško, a za tovrstnimi poskusi se skrivata izostreno uho in nemiren duh. Le prisluhniti mu je treba ...

Wisdom Of Harry je otrok Peta Astorja. Iz osemdesetih let se ga spomnimo iz skupine Weather Prophets, ki jo je - naveličan vloge vodilnega pevca in kitarista - razpustil in se umaknil iz glasbe. Verjetno bi tako ostalo, če se mu ne bi 'zgodila' elektronika. Že z relativno cenenim računalnikom in nekaj elektronske opreme je lahko skladal glasbo po svojih željah, le da brez odmeva lastne zgodovine ne gre. S kitare je obrisal prah in jo uporabil le še tam in takrat, ko je to zahtevala narava glasbe, v običajno oblikovanih vokalnih pesmih. Take zasedajo približno polovico albuma World Of Binary, drugo polovico res sestavljajo skladbe, v katerih prevladujejo naprave, ki pretvarjajo bitne ničle in enice v analogni, torej našim ušesom prijazen zvok. Glasba Wisdom Of Harry je v vsakem primeru dovolj poslušljiva, prav nič agresivna in vsiljiva. Prej prezirljiva do večinskega dobrikanja in podrejanja okusu poslušalstva; v ležernosti in v malih nepravilnostih. Nemalokrat so prav te osnova skladb in odprt pristop še zdaleč ne podlega mnenju, da je vse že narejeno.

Janez Golič