Letnik: 2000 | Številka: 10 | Avtor/ica: Jure Potokar

RAZLIČNI IZVAJALCI

Blue Haze (Songs Of Jimi Hendrix)

Ruf/Statera, 2000

Ja, kar težko je verjeti, da je pravkar minilo trideset let od smrti ene izmed ikon rocka in prav gotovo najbolj genialnega kitarista vseh časov, Jimija Hendrixa. Tako kot je presenetljivo, kako sveža je ostala večina skladb, ki jih je v meteorsko kratki karieri posnel, zlasti če ostanemo samo pri ploščah, ki so izšle še za njegovega življenja.

Nemška založba Ruf, pravzaprav njen lastnik in producent Thomas Ruf, ki navadno izdaja zelo dobre plošče sodobnega bluesa, je ob obletnici pripravila kompilacijsko ploščo svojih in gostujočih bluesovskih glasbenikov, ki so dobili za nalogo posneti svojo različico ene ali več skladb, ki jih je napisal ali samo posnel Jimi Hendrix.

Nastalo je šestnajst različic klasičnega Hendrixa, ki so jih podpisali tako znani glasbeniki, kot so Eric Burdon, Taj Mahal, Buddy Miles, Michelle Shocked, Alvin »Youngblood« Hart, Vernon Reid, Eric Bibb in Bernard Allison, pa tudi nekaj – vsaj zame – manj znanih, kot so Walter Trout, Popa Chubby in Jimmy Thackery, Eric Cales in Trudy Lynn, Aynsley Lister ter Ana Popovic.

Enako živopisna, kot je seznam sodelujočih, je tudi raznolikost izvedb in zanimivost posnetkov. Morebiti je najbolj zanimivo, da je kar nekaj akustičnih in da v njih kitara sploh nima glavne vloge. To se zdi na prvi pogled čudno, vendar pogosto prav dobro deluje, zlasti pri Ericu Bibbu in Bernardu Allisonu, prav tako pa je zelo dobrih tudi nekaj izrazito električnih priredb, na primer Who Knows kitaristov Trouta, Chubbyja in Thackeryja. V celoti vzeto gre torej za zanimivo in kratkočasno zbirko Hendrixovih priredb, ki ji daje še posebno težo simpatičen esejček njegovega sodobnika in enega najbolj tragičnih nekdanjih zvezdnikov rocka, Erica Burdona.

Jure Potokar