Letnik: 2000 | Številka: 11 | Avtor/ica: Jane Weber

Steve Earle

STEVE EARLE SONGBOOK

Warner Bros. Publications, 2000

Naš koncertni znanec Steve Earle uživa v glasbenem svetu kar velik ugled in očitno sodi med pomembnejše ustvarjalce v današnjem countryju, ne glede na to, v katere glasbene predalčke novinarji tlačimo njegovo glasbo. Dejstvo je, da pride Earlova glasba najlepše do izraza, če jo izvaja skupina. V veliki meri je krivo Earlovo slabo kitarsko znanje in nonšalantna tehnika, in včasih se človek resnično upravičeno vpraša, ali se ti ljudje res v dvajsetih letih igranja niso naučili niti držati ritma.

Čar glasbe Steva Earla je kajpak drugje in nima nobenih stičnih točk z glasbeno popolnostjo recimo kakega Erica Claptona. Največji pomen ustvarjanju Steva Earla kajpak dajejo njegove pesmi, ki jih pogosto slišimo v izvedbah drugih glasbenikov. Ravno zato so se pri knjižni založbi Warner Bros. Publications odločili izdati Earlovo pesmarico. Takšne knjižne izdaje so zelo ekskluzivnega značaja, prodajo se v malih nakladah in so praviloma zelo drage. Po njih segajo nadobudni glasbeniki, najbolj goreči oboževalci in konec koncev tisti bolj resni glasbeni novinarji, ki skušajo prodreti tudi v bolj skrite pore glasbene umetnosti. Songbook Steva Earla je torej prestižna izdaja in bo dobro rabila vsem, ki jih Earlova glasba resnično podrobno zanima. Ob njeni pomoči boste lahko odkrili, da kitarski slog Steva Earla nima veliko stičnih točk s tistim Townesa Van Zandta, kot bi lahko pričakovali, veliko več skupnega ima s prstnim slogom kakega Johna Hurta, vendar dosledno prilagojenim kitaristovi, torej Earlovi tehnični šibkosti.

Pomemben del Earlove glasbe so tudi besedila pesmi, ki za nameček niso priložena vsem albumom, zato so tovrstne pesmarice toliko bolj dobrodošle. Založba je v izdajo vložila presenetljivo veliko dela, posebno pa gre pohvaliti natančne notne transkripcije, ki jih je pripravil Hemme Luttjeboer. Naj vas spomnim na nekatere bolj znane Earlove skladbe: Ellis Unit One, The Mountain in My Old Friend The Blues. Če ste oboževalec Steva Earla, vam to sicer kar drago knjižico kajpak toplo priporočam.

Jane Weber