Letnik: 2000 | Številka: 11 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

SUSANA BACA

Eco De Sombras

Luaka Bop, 2000

Susana Baca je leta 1999 na festivalu Druga godba poskrbela za enega najlepših večerov, saj je z nastopom zasenčila kubansko skupino Asere, ki je nastopila skupaj z bolj znano kolumbijsko pevko Toto La Momposino takoj za njo. Susana Baca nam ni omogočila le pogleda v popolnoma neznano glasbeno dediščino perujskih črncev, ampak se je predstavila z izredno intimnim ter hkrati živahnim in barvitim nastopom, v katerem so se zvoki akustičnih glasbil zlivali z ritmi eksotičnih in nekaterih nam neznanih tolkal. Naj kot zanimivost ob tem povemo, da je tudi mehiška pevka Lila Downs, ki smo jo imeli letos priložnost videti na Festivalu Ljubljana, nekoč dejala, kako so se njeni glasbeniki zvoka učili ravno pri Susani Baci.

Susana Baca tudi na plošči Eco De Sombras ostaja zvesta svoji glasbi, ki jo je tokrat podprla z gosti, med katerimi so ugledna imena newyorške glasbene scene. Med njimi so Marc Ribot, John Medesci, Cyro Baptista, Rob Burger, Greg Leisz in seveda David Byrne, ki si sploh lasti zasluge za odkritje Susane. Zanimivo pri tem je, da so vsi omenjeni glasbeniki svojo vlogo opravili na moč diskretno, čeprav hkrati dovolj prepoznavno. Glasbena ustvarjalnost Susane Bace pač ne dopušča prehudih posegov v notranjost, predvsem ne takih, ki bi lahko porušili intimnost.

Intimnost glasbe Susane Bace na novi plošči ima tudi čisto konkretne temelje. Glasbenica jo je namreč posnela kar v svoji vikend hiši na obali Lime. Z glasbeniki je v njej živela dva tedna, jim med drugim celo kuhala, predvsem pa so skupaj ogromno igrali in hkrati snemali. Snemanja so se pogosto zavlekla globoko v noč. Na tej osnovi je nato posebno delo opravil producent Craig Street ter seveda izbral končno podobo plošče, ki je sedaj pred nami. Streetovo načelo je, da je tudi glas pesem; to se čuti tudi na plošči.

Marko Jenšterle