Letnik: 2000 | Številka: 11 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

RUBEN GONZALEZ

Chanchullo

World Circuit/Nika, 2000

Pianist Ruben Gonzalez je moral kar nekaj let čakati, da je prišel na vrsto za »drugi krog« (se pravi drugo ploščo) projekta Buena Vista Social Club. Ampak to zanj verjetno ni bilo hudo, če pa je prej brez slave živel dolga desetletja. Star je 83 let, njegovo zgoščenko Introducing... Ruben Gonzalez (1996), ki je nastala kot nekakšen stranski produkt zasedbe Afro Cuban All Stars, pa so prodali v šesto tisoč izvodih. Na tem mestu nima smisla ponavljati zgodb in legend iz njegovega življenja, saj so ljubiteljem blagovne znamke Buena Vista Social Club dovolj znane iz filma in z dosedanjih plošč teh glasbenikov. Omeniti velja, da je Ruben Gonzalez omenjeni prvenec posnel v dveh dneh. Sodeloval je tudi pri mnogoterih drugih ploščah glasbenikov, kot so Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo in drugi, zato ni čudno, da mu mnogi med njimi sedaj vračajo usluge. Na novi plošči Chanchullo je iz »latino« sveta mogoče zaslediti imena Orlando »Cachaito« Lopez, Miguel »Anga« Diaz, Jesus »Aguaje« Ramos, Ibrahim Ferrer, Eliades Ochoa ..., ob njih pa tudi Rya Cooderja in Senegalca Cheikha Loja.

Repertoar na novi Gonzalezovi plošči izhaja iz različnih obdobij ustvarjalnosti glasbenika, ki je imel med drugim srečo, da je delal s takimi imeni, kot sta recimo Arsenio Rodriguez in Enrique Jorrin, in s tem aktivno sodeloval pri razvijanju ritmov danzon, son montuno, cha cha cha, guajira in descarga. Gonzalez je z Arseniom Rodriguezom snemal že daljnega leta 1943, v orkestru Enriqueja Jorrina pa je igral v šestdesetih letih.

Ruben Gonzalez je v enem od intervjujev potarnal, da mu je žal samo tega, da je moral na slavo čakati kar 80 let. Precej raje bi jih zdaj imel 25. Toda ljubitelji njegovega muziciranja imamo malce drugačno mnenje. Vse znanje in energija, ki sta se dolga desetletja nabirala v njem, zdaj z vso silo prihajata na dan; čutimo ju tudi na plošči Chanchullo. Gonzalez je v samo dve plošči, ki sta bili povrh vsega posneti na starost njegovega življenja, vnesel več novosti, svežine in predvsem energije, kot je je mogoče zaznati pri prenekaterem glasbeniku, ki je zaslovel v rosnih letih, nato pa v nedogled ponavljal že znane obrazce.

Marko Jenšterle