Letnik: 2000 | Številka: 11 | Avtor/ica: Janez Golič

PJ HARVEY

Stories From The City, Stories From The Sea

Island/Multimedia, 2000

Potrebna je bila prava vzpodbuda, sprememba, pa četudi zavesten odhod naravnost v New York. Podobna odločitev, prva selitev iz mirnega Dorseta v London, je pri PJ Harvey takrat povzročila depresijo, ki jo je zdravila z besno glasbo na albumu Rid Of Me. Ujela se je šele na To Bring You My Love, preizkusila meje senzibilnosti in jih ovila v sodobnost lastnega bluesa. Ker pa si vsak ustvarjalec želi napredovati, je s prejšnjim albumom Is This Desire? morda želela preveč in na silo. Pesmi niso ‘stekle’, nastajale so s preveč truda in eksperimentov. Ponekod uspešnih, drugod pač ne.

Polly Jean Harvey je pri tridesetih ‘dozorela’. Po glasbi na novem albumu se je tokrat v velemestu počutila nadvse v redu. Zgode in nezgode je prelila v preprosto obliko, neposredno in z dovolj jasnim sporočilom. Celo kočljive situacije rešuje trezno in odločno, kot v uvodni Big Exit: »I’m scared baby, I wanna run, this folk’s crazy, gimme the gun.« In če ga podloži še s klasičnim kitarskim prijemom, zrase precej više kot 50 ft Queenie. New York se ji ne zdi prav nič tuj in odmaknjen, leži pod njo, sprejema ga v vseh razsežnostih. Še vedno pa se lahko umakne na ‘morje’, v svoj Dorset, in to razdvojenost sprejema kot prednost. Ne more ne brez enega ne brez drugega.

Tokrat so njeni kitarski prijemi omejeni na spremljajoče akorde, podobno vlogo sta si razdelila še bobnar Rob Ellis in multiinstrumentalist Mick Harvey, ki puščata petju središčno vlogo. To povsem zadošča. PJ Harvey poje bolje kot kdaj prej, brez naprezanja in izletov v najvišje lege nadzoruje vsak vzdih in zlahka podpre še tako intimne izpovedi. Te so večinoma karseda preproste, a odprte za interpretacije. Vsaj ključni moment prepušča poslušalcu, naj sam po svojih izkušnjah in perspektivah sklene zgodbo. Počuti se močno, celo v tolikšni meri, da je trenutke slabosti položila v usta Thomu Yorku iz Radiohead. A najbolj uživa sama zase, v predajanju in v sprejemanju, ne da bi zdrsnila ... Stories From The City, Stories From The Sea je njena najbolj neposredna in ‘čista’ plošča. In še ena potrditev, da PJ Harvey zlahka postavimo ob bok najizrazitejšim ustvarjalcem avtorskega rocka nasploh.

Janez Golič