Letnik: 2000 | Številka: 12 | Avtor/ica: Jure Potokar

PATRICK DEMENGA and THOMAS DEMENGA

Lux Eterna

ECM New Series/Statera, 2000

Čeprav je najbrž večini kupcev jasno, da plošče Nove serije münchenske založbe ECM niso namenjene povprečnemu ljubitelju glasbe, pa včasih z izjemno ekskluzivnostjo vendarle presenetijo tudi poznavalce. Manfred Eicher ima tudi na tem področju zelo pretanjen okus, časovno, stilsko in zasedbeno sila eklektičen izbor pa je obenem tudi zelo premišljen. Med take plošče gotovo spada tudi drugi skupni projekt dveh švicarskih čelistov, bratov Patricka in Thomasa Demenga, Lux aeterna, kot je naslov tudi uvodni in najdaljši skladbi sodobnega skladatelja Alexandra Knaifla, napisani prav za brata Demenga.

Čeprav ima čelo velik razpon (v solističnih delih je na primer mogoče C zaigrati v petih oktavah) in izjemno izrazno moč, tako da je po pomenu drugo solistično godalo, takoj za violino, je zanimivo, da za dva čela ni prav veliko literature, zato sta jo brata Demenga pač 'naročila', in zdi se, da sta imela zelo srečno roko.

Ključna je seveda naslovna Knaiflova skladba 'za dva psalmista', kot pravi avtor, »gre za nekakšen novi rekviem, katerega vsi deli so 'Lux aeterna'«, sicer pa je nastal na podlagi fragmentov različnih psalmov. Gre za minimalistično, vendar zelo zahtevno delo, ki od čelistov zahteva virtuozno obvladanje glasbila v visokih legah; v preprosti melodiji nadvse sugestivno predstavlja utripanje večne svetlobe, »skrivnostne luči, ki se izmika razumu, pa vendar pojasnjuje človeški obstoj«, kot posrečeno piše v spremni besedi Tatjane Rexroth.

Skoraj odveč je dodajati, da sta brata Demenga izjemna virtuoza ne le v Lux aeterna, ampak tudi v sonati Jeana Barrièra iz 18. stoletja in v treh sodobnih skladbah (eno je napisal Patrick Demenga), med katerimi izstopa še Redshift Barryja Guya. Bolj pomemben se zdi njun pretanjen občutek za interpretacijo, zaradi katerega se zdi, da celo tu in tam nekoliko prozaična, hladna glasba žari od toplote, kot jo zna od vseh glasbil najbolje pričarati prav čelo.

Jure Potokar