Letnik: 2000 | Številka: 12 | Avtor/ica: LukaZ

GUILLERMO GREGORIO

Otra Musica: Tape Music, Fluxus and Free Improvisation in Buenos Aires 1963-1970

Unheard Music Series/Atavistic, 2000

Če v godbenem kontekstu omenimo Buenos Aires kot urbano, velemestno središče argentinske glasbene kulture in tradicije, ne moremo mimo tanga. Toda tango ni edina glasbena oblika, ki prežema argentinsko glasbo, še več. V začetku šestdesetih in sedemdesetih let se je v argentinskem velemestu ob mešanju različnih kulturnih vplivov pojavila godbena kreativa, opozicija prevladujočim trendom, simptomatično spregledana, marginalizirana in v »visoki kulturi« označena kot herezija. Ena ključnih oseb takratne argentinske in južnoameriške avantgarde je bil in še vedno ostaja Guillermo Gregorio. Znan predvsem po svojih recentnih izdajah za švicarsko postojanko kreativnih godb, hatHut Records, nam Gregorio s čikaško založbo Atavistic in z Johnom Corbettom (eden od vodilnih piscev in žurnalistov sodobnega jazza) z izdajo Otra Musice ponuja intimen in pomemben vpogled v svojo ustvarjalno senzibilnost.

Otra Musica ni retrospektiva njegovega dosedanjega dela, pač pa zbirka doslej neizdanih posnetkov, za tisti čas in prostor radikalnih godbenih posegov, ki jih je Gregorio sam, s somišljeniki in s skupino Musica Mas posnel v letih med 1963 in 1970. Posnetki nam kažejo Gregorijevo nanašanje na tradicijo in koncepte takratne avantgarde, glasbene in vizualne umetnosti, performance arta in arhitekturne umetnosti. Prvenstveno je Guillermo namreč diplomiran arhitekt, koncepte pragmatičnosti in vizualizacije ter interakcijo med njima pa skuša umeščati tudi v glasbene strukture. Te se gibljejo med komponirano in improvizirano godbo, zvočnimi eksperimenti in modulacijami elektronske glasbe, koncepti musique concrete in sodobno glasbo 20. stoletja.

Uvoden posnetek iz leta 1963, Sobre el piano, adentro del piano, aldrededot del piano ..., nam prinaša popolno destrukcijo in rekonstrukcijo ter degradacijo zvoka klasičnega piana. Gregorio in kolega Carlos Miralles namreč igrata na klavirju, v klavirju in okoli klavirja, uporabljata različne objekte ter rekonceptualizirata Cageovski princip prepariranega klavirja. Serija štirih posnetkov Homemade Music je konkretna glasba, fragmentacija izoliranih zvokov malih zvoncev, klarineta, neidentificiranih objektov in glasov ter manipulacija teh zvokov z magnetofonskim trakom.

Posnetki multimedijskega kolektiva Musica Mas temeljijo na zasnovah konstruktivizma ter idejah in konceptih ideološko-umetniške skupine Fluxus. Poleg močne družbene konotacije, ki jo izraža glasba in se kaže tudi v poskusu redefiniranja vloge tradicionalnih glasbil, ki izvirajo iz južnoameriške tradicije, skupina uvaja principe glasbenega minimalizma, subtilne zvočnosti. Posebno izstopajoči so posnetki svobodne godbe - free improvizacije, kolektivne improvizacije (Contemporary Music Ensemble Of Buenos Aires) in solo ali duo improvizacij na alt saksofonu, klarinetu in trobenti. V Solo se Gregorio izkaže kot občuten altovski saksofonist, poznavalec jazzovskih tradicij in vešč improvizator. Ob tem se mu v dveh duetih pridruži trobentač Miralles ali pa uporablja snemalno tehniko multitrackinga. Ti posnetki imajo še posebno vrednost za zgodovino »svobodne godbe«, saj so eden izmed prvih zapisov solistične pihalske improvizacije (štiri leta pred Braxtonovim For Alto!). Sklepna improvizacija tria trobente, basa in saksofona v bolj umirjeni, tipični jazzovski dialektiki Tres pa nastavi temo, s katero Gregorio otvori zadnji izdelek Degrees of Iconicity, izdan letos; pomeni povezavo med preteklostjo in sedanjostjo, povezanost idej in principov, ki še sedaj tvorijo skelet Gregorijevega dela.

Otra Musica (druga/drugačna godba?) je neprecenljivo odkritje in bogat prispevek k zgodovini in antologiji južnoameriške avantgarde in seveda drzno in zanimivo zvočno popotovanje. www.atavistic.com

LukaZ