Letnik: 2000 | Številka: 12 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

RAZLIČNI IZVAJALCI

Marinero en tierra – Tributo a Pablo Neruda

Warner Music Chile, 1999

Zamisel, da bi latinskoameriški in španski glasbeniki obeležili 25-letnico smrti enega največjih pesnikov na svetu, Pabla Nerude, je stara več kot dve leti. Neruda je umrl leta 1973, malo po vojaškem udaru v Čilu, in njegovo smrt povezujejo ravno s tem temnim obdobjem čilske zgodovine. Četrt stoletja po tragičnem dogodku smo dobili ploščo različnih izvajalcev, katere rdeča nit je Nerudova poezija. Kriteriji za sodelovanje so bili zelo jasni. Nerudovih pesmi ne smejo spreminjati, dovoljene pa so vse interpretacije in pogledi na to poezijo. Na plošči so tako padle vse pregrade – od zemljepisnih do kulturnih, saj so Nerudo podprli s tako zanimivimi ritmi, kot so rap, hip hop in celo ritem pisalnega stroja, s katerim je recitacije opremil Joaquin Sabina. Javieta Parra pa je prispevek posnela kar na plaži otoka Isla Negra, kjer je Neruda živel in ustvarjal, zato je v njem mogoče slišati tamkajšnje valove in veter.

Ker je večina glasbenikov iz rockovskega sveta, je zanimivo, kako je mnoge med njimi pesnikova beseda ponesla v popolnoma drug svet. Že sam začetek je presenetljiv. Mehiški pevec Fher iz mega rockovske skupine Mana ob spremljavi akustične kitare recitira Nerudovo poezijo. Če ne bi vedeli, za koga gre, bi prej mislili, da poslušamo katerega od starejših mehiških glasbenikov, ne pa pevca, ki polni stadione in s Carlosom Santano snema takšne hite, kot je Corazon Espinado. Med drugimi latinskimi rockerji je treba omeniti še Argentince Los Fabulosos Cadillacs, Los Babasonicos, A.N.I.M.A.L. in Andresa Calamara (njihovega Boba Dylana), med španskimi kantavtorji so Joaquin Sabina, Alejandro Sanz in Miguel Bose ter trio Presuntos Implicados. Največje brazilsko ime je seveda Milton Nascimento. Med Mehičani so rockerji El Tri itd.

Poseben čar zgoščenki dajejo originalni posnetki Pabla Nerude, v katerih bere svoje pesmi, producenti pa so nanjo uvrstili tudi posnetek Nerudove soproge Matilde Urrutia iz začetka osemdesetih let, ki so ga našli v pesnikovem arhivu. V bistvu je šlo za intervju za neki španski radio, novinar pa je vdovo tedaj prosil, če mu lahko prebere nekaj pesnikovih verzov. Matilde je izbrala pesem, v kateri se po njenem mnenju najbolje čuti Pablova ljubezen do nje.

Plošča Tributo a Neruda kaže na to, kako je čilski pesnik še vedno močno prisoten tudi med generacijami, ki šele prihajajo na svet, mnoge med njimi pa niti ne vedo več, kaj se je v Čilu dogajalo sredi sedemdesetih let. Plošča je sicer izšla tudi v luksuzni varianti, skupaj s knjigo pesmi in CD ROMOM, na katerem je prikazano pesnikovo življenje.

Marko Jenšterle