Letnik: 2000 | Številka: 12 | Avtor/ica: Mateja Poljšak Furlan

SCHUBERTIADA V BRDIH

Hitove muze, Grad Dobrovo, Dobrovo, 10. 11. 2000

Pester program komornih glasbenih srečanj se nadaljuje. V petek, 10. novembra, smo bili priča drugemu glasbenemu večeru Hitovih muz, ki jih že IX. sezono pripravlja Kulturni dom Nova Gorica. Organizatorji so večer posvetili velikemu mojstru samospeva, avstrijskemu skladatelju Francu Schubertu. Za publiko pa so pripravili pravo poslastico: prvič v Sloveniji je bil namreč v celoti izveden Trio za godala v D-duru 471. Gre za dva glasbena stavka, napisana leta 1816: Allegro, skupaj z nadaljevanjem, pred kratkim najdenim glasbenim stavkom Andante, ki ga je po srečnem naključju v dunajski Državni knjižnici odkril eden od protagonistov večera, violist Vladimir Mendelssohn. Gre za štirideset taktov, ki trajajo dobre tri minute, pa vendar odražajo vso skladateljevo genialnost – lahkotnost melodičnega tkanja, žametnost melodij, presenetljivo urejenost harmonij, inventivnost.

Prelep koncertni večer je po uvodnih besedah dr. Primoža Kureta začela sopranistka Veronica Vascotto, ki je ob odlični spremljavi pianista Andrea Ruclia izvedla nekaj značilnih Schubertovih samospevov. Ti se vsebinsko naslanjajo predvsem na zgodnjeromantična estetska merila. Pesmi so lepe, nadčasovne in prepričljive.

Podoben mojster je bil skladatelj tudi pri pisanju instrumentalnih del, katerim je bil namenjen drugi del večera. Schubertovo mojstrstvo je še poudarila izrazna interpretacija glasbenikov. Pravi užitek je bilo prisluhniti »Postrvnemu« kvintetu za klavir in godala, op. 14 D 667. Odlično izvedbo petstavčnega dela, z variacijami v četrtem stavku na znan Schubertov samospev Postrv, so poleg omenjenega violista Mendelssohna in pianista Ruclia poustvarili še violinistka Julija Brinskaja, violončelistka Teodora Campagnaro in kontrabasistka Giorgia Pellarin.

Skratka, za nami je izreden glasbeni dogodek, ki napoveduje odlično sezono večerov komorne glasbe v Viteški dvorani na gradu Dobrovo.

Mateja Poljšak Furlan