Letnik: 2000 | Številka: 2 | Avtor/ica: Jane Weber

Fred Sokolow

THE JIMMIE RODGERS COLLECTION

YAL Hal Leonard, 1999

O Jimmieju Rodgersu je bilo že veliko napisanega, zato sem bil toliko bolj presenečen, ko se je Fred Sokolow odločil napisati še eno knjigo o tem nepozabnem trubadurju. Rodgersa so klicali the Father of Country Music, the Singing Brakeman in America's Blue Yodeler. Bil je neverjetno priljubljen in vpliven glasbenik. Veliko je nastopal in igral country, blues, Tin Pan Alley (popevke dvajsetih in tridesetih let) in jazz ter z raznovrstno glasbo postavil temelje ameriški glasbi, kakršno poznamo danes. Prav s Sokolowo novo knjigo boste vso lepoto in čare Rodgersove glasbe lahko dojeli še globlje in začeli ob njej še bolj uživati.

Na trgu je danes dosegljiva cela vrsta knjig o Jimmieju Rodgersu. Ko sem pregledoval arhiv, sem naštel kar osem bolj ali manj pomembnih knjižnih izdaj, v celoti posvečenih najbolj znanemu jodlarju. Če na vse te knjige gledam iz strogo glasbenega zornega kota, je prav Sokolowa po svoje dokaj nenavadna izdaja nekaj posebnega in najbolj očitno razkriva tančico skrivnosti z Rodgersove glasbe. Biografija Jimmieja Rodgersa, ki jo je napisal Nolan Porterfield, je brez dvoma ključno delo, vendar prinaša dokaj težko in razvlečeno branje, Sokolow pa se je pri delu naslonil zgolj na preverjene podatke in nam ponudil kratko in jedrnato biografijo, redke fotografije in predvsem strokovno analizo Rodgersove glasbe, pravo malo študijo, ki torej daje tej knjigi največjo vrednost. Jimmie Rodgers ni bil bog ve kako dober kitarist, vendar je imel zelo samosvoj in razpoznaven slog, ki še najbolj spominja na Maybelle Carter iz legendarne družinske zasedbe The Carter Family. Kitaro je imel uglašeno v navadni uglasitvi, vendar je veliko uporabljal kapodaster in jo tako prilagajal jodlom in razmeroma visokemu glasu. Rodgersa so na snemanjih spremljali zelo različni glasbeniki: od črnskih mojstrov bluesa, odličnih belskih kitaristov (med njimi je bil celo stric Mika Auldridgea, dobroista, ki smo ga pred kratkim slišali pri nas), jazzovskih glasbenikov pa vse do havajskih kitaristov. Jimmie je vse te vplive združil v novo glasbeno obliko, Sokolow pa jih je v tej knjigi zelo natančno in kritično ovrednotil in predvsem opisal ter nam jih tako naredil lažje razumljive.

Fred Sokolow je eden najboljših učiteljev akustične kitare, njegove knjige in video kasete pa sodijo v klasiko tovrstnih glasbeno poučnih izdaj. Zelo lepo je, na primer, orisal tudi vpliv Jimmieja Rodgersa na druge glasbenike od Ernesta Tubba in Hanka Snowa do Merla Haggarda in celo Boba Dylana. Jimmie Rodgers je imel neverjetno bogat repertoar in nič čudnega, da je Sokolow zapisal, da je le Elvis Presley prestopil več glasbenih meja od Jimmieja Rodgersa. Sokolowo delo prinaša tudi natančne notne zapise šestindvajsetih najbolj znanih Rodgersovih skladb, ki poučno glasbeno in vsebinsko analizo samo še dopolnjujejo (www.musicdispatch.com; Music Dispatch, PO Box 13920, Milwaukee, WI 53213, USA).

Jane Weber