Letnik: 2000 | Številka: 2 | Avtor/ica: Rok Jurič

DAVE DOUGLAS

Songs For The Wandering Souls

Winter and Winter, 1999

Dave Douglas je zbral za projekt Song for the Wandering Souls ob svoji trobenti mlada, a že popolnoma prekaljena (ali prekajena, če vam bolj tekne) glasbenika, Brada Shepika na električni kitari ter Jima Blacka na bobnih. Da spadata, tako kot on, v krog mladih novozemeljskih muzikantarjev, seveda ni potrebno omenjati.

Repertoar plošče je raznolik, saj se maje od jazzovske klasike Breath-A-Thon Rolanda Rahsaana Kirka do skladbice Nicht so schnell, mit viel Ton zu spielen klasičnega Roberta Schumanna. Vmes pa seveda Douglasove lastne skladbe, ena posvečena celo nam dobro znanemu Ferusu Mustafovu.

In godba sama, taka, kot se sliši našim ušesom? Nikakor ni tako krhka, nežna in intimna, kot je tista s prav tako novejše cedejke Charms of the Night Sky. Mnogo ostrejša je, a nikoli preveč disonantna in brezosnovna. Prav v vsakem komadu lahko sledita urejeni zgradbi in melodijam, ki pa so zaradi tehnične domačnosti obeh melodičnih godbenikov, Douglasa na trobenti in Shepika na kitari, včasih težko spoznavne. Glasba, ki navdušuje s prebliski, a popolne evforije ne povzroča. Za to ji zmanjka naboja. In zakaj bi nas moralo ob glasbi zmeraj metati pod strop? Če si res želimo, lahko poskusimo poslušati še enkrat (ter še enkrat), in zagotavljam vama, da je cedejka Song for teh Wandering Souls z vsakim poslušanjem boljša. Kot je pač navada za godbe, ki jih počno ti mladi ameriški muzikantarji.

Rok Jurič