Letnik: 2000 | Številka: 2 | Avtor/ica: Marina Žlender

ERKKI-SVEN TÜÜR

Flux

ECM New Series/Statera, 1999

Nedvomno zanimiv estonski skladatelj, Erkki-Sven Tüür, je eden najbolj talentiranih baltskih avtorjev nove generacije. Po končanem študiju na Glasbeni akademiji v Tallinu se je izpopolnjeval pri Lepu Sumeri, osebni razvoj pa ga je vodil od vodje avantgardne rockovske skupine v bolj sofisticirane glasbene tokove, kjer bi njegove vzornike lahko iskali med skladatelji, kot so Ligeti, Pärt in Boulez.

Tüürova nova zgoščenka nam ponuja izbor glasbe, v kateri se prepletajo mikrotonalni, serialni in minimalistični tokovi. Tüür se je v Simfoniji št. 3, Koncertu za violončelo in orkester ter Lighthousu posvetil zlasti raziskovanju barvitosti zvoka in njegovega spektra.

Simfonija št. 3 navdušuje z zvokom, katerega svetlost in fluidnost nam ustvarjata arhitekturne zvočne predstave.

Drugo delo, Koncert za violončelo in orkester, je bližje mikrotonalni estetiki in temelji na dialogu med solistom in orkestrom; vlogo je odlično opravil David Geringas.

Že tematski naslov Lighthouse nam pove, da se je avtor ponovno poigraval z zvočno koloraturo: zvoke je različno osvetljeval in nam tako pričaral vtis fluidnega prostora, ki variira skupaj z zvokom.

Nedvomno nam avtorjev izbor glasbe na novi zgoščenki ponuja zanimiv vpogled v ustvarjalno skladateljsko dejavnost v baltskih deželah, kjer poleg Tüüra osebnostno izstopajo tudi Peter Vasks, Lepo Sumera in Urmas Sisask. Obenem pa lahko v njej prepoznamo odmeve nekaterih srednjeevropskih skladateljev in glasbenih tokov ter tako opazujemo, kako le-ti odsevajo izven njihovih centrov. Predvsem pa je treba omeniti Tüürove kvalitete: zgoščenost in obenem fluidnost ter barvitost glasbene govorice.

Marina Žlender