Letnik: 2000 | Številka: 2 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

HANDSOME BOY MODELLING SCHOOL

So … how's your girl?

Tommy Boy, 1999

Komajda so se možganski slušni centri odpočili od neprestanega prevrtavanja scen iz prve hip hop opere – hip hopere, A Prince Among Thieves. Ko je na internem glasovanju zasedla častno prvo mesto na lestvici lani zaužitih glasbenih izdelkov, je že kazalo, da se bo umaknila na smetišče zgodovine. A Prince Paul je medtem že iznašel novo ušesno krmo, novo ojačevalko občutka ugodja in radosti, nov dokaz ustvarjalnega potenciala, ki ga nosi v sebi ta longislandski producentski duhovitež.

A da je vsa stvar še bolj intrigantna, se je Pavle spajdašil s še enim udergroundovskim producentskim super umom, Danom "The Automatorjem" Nakamuro, človekom, ki je ozvočil psihotične vizije in bolni um Dr. Octagona ali Koola Keitha. Ker je v špilu Prince Paul, je jasno, da je plošča So … How's Your Girl zasnovana konceptualistično. Producenta se tokrat pojavljata v vlogi ustanoviteljev in idejnih vodij manekenske šole za luštne fante, ki vam (prevedeni citat) zagotavlja, da boste za samo šestdeset dolarjev postali vrhunski model ali vsaj živeli kot eden izmed njih. Učence nato popeljeta čez zvočno šolo, kjer naletimo na mnoge ugledne predavatelje: Mike D (Beastie Boys), Miho Hatori (Cibo Matto), Grand Puba, Sadat X (Brand Nubian), didžeja Shadow in Quest, Dave (De La Soul), Sean Lennon, Money Mark, Sensational in drugi. Prav posebej velja omeniti Aleca Empira, ki v komadu Megaton B-Boy 2000 popolnoma razčefuka osnovni miks obeh avtorjev in ga postavi v popolnoma novo optiko.

In to je pravzaprav tudi vezna nit vseh predavanj na Handsome Boy Modelling School: v šestnajstih zvočnih okruških brez kakšnega očitnega reda preklapljamo med različnimi popularnoglasbenimi žanri, vsi pa so obdelani skozi optiko hip hopa. Pavlovo in Nakamurovo sporočilo je po poslušanju več kot očitno: vso glasbo vidita skozi očala hip hopa, in prav zato lahko skozi to prizmo spustita vsako glasbeno sorto, od rokenrola v otvoritveni Rock'N'Roll (Could Never Hip Hop Like This) prek triphopovskega The Truth na sredini do že prej omenjenega apokaliptičnega hreščanja Empirovega Megaton B-Boya 2000.

Zelo odprta in zelo raznolika plošča, ki je verjetno prvi glasbeni celovečerec, ki je prerasel crossover in postal crossthrough. Hip hop, jasno!

Napo-Lee-Tano