Letnik: 2000 | Številka: 2 | Avtor/ica: Marta Pirnar

JOSH'S BLAIR WITCH MIX

The Blair Witch Project

Gold Circle Entertainment/Nika, 1999

Medtem ko nestrpno čakamo na film, je naposled v naše kraje zavel srhljivi zvočni pridih amaterskega nizkoproračunskega video projekta Blair Witch Project, ki je, verjeli ali ne, v ameriške blagajne prinesel že več kot 200 milijonov ameriških dolarjev. Pustimo ob strani razne teorije o pohlepnih avtorjih, ki želijo zdaj s ploščkom iztržiti še več denarja. Film je menda najgrozljivejša grozljivka vseh časov - in sodeč po Joshevem miksu, v to ne gre preveč dvomiti. Enajst srhljivih metalno industrijskih gotskih biserčkov, ki so jih med drugim prispevali Public Image, Bauhaus, naši Laibach (odlična God is God), Afghan Wigs in Type O Negative (epsko gotska Haunted), sicer ni zabeleženih v filmu; edina glasbena točka iz filma je zadnja, The Cellar Antonia Core, ki ni nič drugega kot petminutno, filmu primerno srhljivo škripanje in zavijanje. Morbidno.

Tako kot v celoti izmišljeno legendo o zlobni čarovnici, morilki otrok, in treh radovednih študentih, dveh Jankih in eni Metki, ki se odpravijo v ameriško mestece bogu za hrbtom Burkittsville po sledeh pripovedke, so si avtorji filma izmislili tudi vir na zgoščenki zbranih pesmi. Te naj bi kot dokazni material našli na kaseti v zapuščenem avtomobilu enega izmed študentov, Josha; skupaj s prijateljema jo je poslušal na poti v ustje pekla. In če je trojica v avtomobilu zdržala ob venčku darkerskih srhlostink, ni razloga, zakaj ne bi tudi vi. Res pa je, da so se peljali gotovi smrti naproti ...

Ploščka ne pozabite vtakniti tudi v domači računalnik. Tako boste priča triminutnemu prepiru med Heather, Mikom in Joshem, ki je v filmu izostal.

P. S. Kdor še vedno misli, da film dokumentira resnične dogodke, ki naj bi se dogajali oktobra 1994, naj se zaveda, da je bila polovica pesmi na zgoščenki posneta po letu 1994.

Marta Pirnar