Letnik: 2000 | Številka: 2 | Avtor/ica: Rajko Muršič

POSODI MI JÜRJA

Priredbe in izvedbe

PJM, 1999

Spontana glasbena ustvarjalnost je zadnje čase v krizi. Glasbena reciklaža je postala vsakdanja samoumevnost. Očitno živimo v časih, ki se ne spreminjajo več s takšno vratolomno hitrostjo kot še pred dvema ali tremi desetletji. Zagamano konservativen fin de siècle preživljamo.

Glavnina tega, kar danes razumemo pod glasbeno reciklažo, je pravzaprav preizkušen model učinkovanja in razvoja ljudskih glasb. Teh si ni mogoče predstavljati brez selitev vzorcev, pesmi in motivov z enega konca sveta na drugega, prenašanja teh vzorcev skozi čas in dolgoročnih vplivov tistih uspešnih in inventivnih muzikantov, ki so znali pokazati vsaj nekaj več od neposrednih konkurentov. Univerzalnost tega osrednjega modela se danes kaže v popularni glasbi.

Skupina Posodi mi jürja je obenem tipičen in povsem samosvoj primer ljudskosti v popularni glasbi. So tipični prleški muzikanti, ki jih – tradicionalno – odlikujeta humornost in specifična muzikantska obsedenost. In so povsem samosvoj elektroakustičen glasbeni agregat, ki z zvočnimi lovkami sega na vse strani in v glavnem predeluje znane melodije v lastno muziko. Od avtorskih Rdečih oči, nekakšnega predstavitvenega komada ljutomerskih muzikantov, prek poprlečanjenih in podomačenih Les Negresses Vertes, Bad Religion, U2, Beatlov, Rolling Stones, Paula Simona in R.E.M. do lotmerškega Vlada Kreslina in alternativne prleške himne o gujdeku. Pa še tema iz Mission Impossible (oz. Mišung Impasbl) in Whisky in the Jar.

Prlekija je bila in ostaja dežela stoterih godcev. Posodi mi jürja to potrjujejo z duhovitostjo, šarmom, sproščenostjo, neposrednostjo in godčevsko prefinjenostjo. Ne zamudite jih, ko kaj pridejo naokoli. In ne spreglejte tradicionalnega Etno rock festivala.

Rajko Muršič