Letnik: 2000 | Številka: 2 | Avtor/ica: Rajko Muršič

TRIO KRAS

Piskaj i muči!

Istra ton, 1999

Po desetih letih, ko je izšla kaseta s posnetki z Druge godbe, se Trio Kras predstavlja z drugo kaseto. Naj vas ne zavede trio v imenu: zasedba v glavnem nastopa kot kvartet, lahko pa tudi kot duet ali celo kot večja zasedba – odvisno pač od okoliščin in dobre volje godcev z grožnjanskega in završkega krasa ter iz drugih delov Istre in Primorja. Ottavia Štokovca – Rapatočkega se še z Druge godbe spomnimo kot izjemno zanimivega godca, je pa tudi izdelovalec violin in bajsov, ki nas je prav lani presenetil z izjemnim podvigom, saj je po dolgih letih dela izdelal dvanajst (če me spomin ne vara) novih istrskih bajsov. To je še eno jamstvo, da istrsko godčevstvo ne bo kar tako utonilo v pozabo, čeprav je Trio Kras ena zadnjih stalno delujočih zasedb, ki neguje to vrsto godčevske tradicije severnega dela Istre.

Umberto Pucer Pozzari in Felice Macovaz sta domača godca iz okolice Buj, z omenjenimi glasbeniki redno igra še Koprčan Marino Kranjac, tu in tam se jim pridruži tudi Istran Dario Marušić. Čeprav je najpogostejša zasedba v severni Istri duet violine in bajsa, je možnosti za godenje veliko več. Zelo uporabna in popularna je diatonična harmonika, ki nastopa v različnih kombinacijah z drugimi omenjenimi glasbili in orglicami. Severnoistrske zasedbe večinoma izhajajo iz repertoarja srednjeevropske plesne ljudske glasbe (valčki, polke, mazurke ...), vendar jih izvajajo v specifičnem tempu in v skladu z lokalnimi tradicionalnimi specifikami (šaltini, cotiši, šepetaši ...), tako da lahko v kakšnem šaltinu uporabijo tudi istrski mih.

V nasprotju s posnetki izpred desetih let je tokrat v ospredju Macovazova diatonična harmonika. Pravzaprav je škoda, da so posnetki izšli le na kaseti, saj bi se kaj lahko zgodilo, da bi se tovrstne izdaje po krivici izgubile v poplavi tako in drugače zasnovanih etno in kvazi etno ploščkov, ki zadnje čase izhajajo na Hrvaškem in drugod.

Rajko Muršič