Letnik: 2000 | Številka: 3 | Avtor/ica: Rajko Muršič

SUSAN BAUER

Von der Khupe zum Klezkamp: Klezmer-Musik in New York

Piranha/Nika, 1999

Pravzaprav ne vem, če naj ocenjujem knjigo s CD ploščo ali CD ploščo s knjigo. V formatu CD albuma smo namreč dobili 240 strani debelo knjigo o klezmerju in njegovem preporodu v New Yorku ter ploščo z 21 reprezentativnimi komadi določenih newyorških bendov in izvajalcev ter nekaterih klasičnih posnetkov vzhodno- in srednjeevropskih ter ameriških judovskih glasbenikov od leta 1908 dalje. Odgovor je jasen: oba medija sta enako pomembna, besedilo in zvočni zapisi.

Nemška etnomuzikologinja oz. »glasbena etnologinja« Susan Bauer se je, kot večina med nami, s klezmerjem prvič srečala šele v osemdesetih letih, ko je opozorila nase ena od najodmevnejših zasedb novega klezmerja, The Klezmatics. Glasba je bila dovolj izzivalna, da se je odločila stvari pogledati od blizu in je odšla v New York, kjer je raziskovala njujorško klezmer sceno na podlagi spremljanja dogajanja in pogovorov z aktivnimi glasbeniki in glasbenicami ter tistimi še živečimi glasbeniki in glasbenicami, ki so tradicijo te glasbe prinesli iz srednje in vzhodne Evrope v New York, kjer, mimogrede rečeno, živi skorajda tretjina vseh Judov v ZDA. Za razumevanje sedanjega dogajanja in scene seveda ne zadošča le podroben (p)opis dogajanja, temveč je potrebna tudi zgodovinska analiza, tako da se je Susan Bauer lotila tudi zgodovine te glasbe in jo opisala zgledno ter v zelo privlačnem slogu.

Nastalo je prvo delo, ki na celovit način predstavlja tako zgodovino klezmerja kot sedanji fenomen ne le preporoda klezmerja samega, temveč tudi novega občutenja judovske identitete v izrazito multikulturnem velemestnem okolju. Ne preseneča, da je dala sklepnemu poglavju knjige naslov »Tradicija je kontinuiteta«, saj je to poanta celotne zgodbe, ki so jo pripovedovali ključni nosilci preporoda klezmerja v New Yorku. In ne gre le za klezmer v New Yorku: klezmer je danes povsod.

Na plošči najdemo sodobne mojstre, kot so The Klezmatics, Alicia Svigals, Kapelye, Frank London, Klezmer Conservatory Band, Brave Old World, The Chicago Klezmer Ensemble, Margot Leverett in David Krakauer's Klezmer Madness. Skorajda še bolj pa nas navdušuje tudi izbor klasičnih posnetkov, začenši z najstarejšim posnetkom Gershona Sirote iz leta 1908, pa posnetki Josepha Moskowitza, Naftula Brandweina, orkestra Abeja Schwartza, Joseph Cherniavsky's Yiddish American Jazz-Banda, orkestra Aarona Lebedeffa in Alexandra Olshanetskyja, orkestra Lou Locketta, Sama Musikerja in njegovega orkestra, orkestra Martyja Levitta in Harrieta Kana, ter tistih, ki so poskrbeli z most med tradicionalnimi in sodobnimi oblikami te glasbene tradicije, na primer Zeva Feldmana in Andyja Statmana.

Neizogibna izdaja za vse poznavalce in navdušence. Nemški jezik besedila ne sme biti ovira.

Rajko Muršič