Letnik: 2000 | Številka: 4 | Avtor/ica: Jure Potokar

SOLAL, GRIFFIN

In and Out

Dreyfus/Intek 2000

Francoski pianist Martial Solal in ameriški saksofonist Johnny Griffin sta predstavnika iste starejše generacije jazzovskih glasbenikov, saj imata oba že nekaj čez sedemdeset let, toda njuna prva skupna plošča duetov tega brez dvoma ne kaže. Nasprotno, glasba, ki jo predstavljata, je zvočno sveža in igriva, kot kaže tudi zaporedje fotografij z ovitka, predvsem pa izjemno prepričljiva in poslušljiva v mešanici lastnih skladb, ki jih okvirjata dva znana standarda Gusa Kahna in Theloniousa Monka.

In and Out je plošča resničnih jazzovskih mojstrov z izjemnimi glasbenimi izkušnjami in poglobljenim razumevanjem temeljnih prvin glasbe, ki jo izvajata. Prav zato skladbe, ki sta jih uvrstila na ploščo, izvajata tako prepričljivo in uigrano, kot da bi to počela že dolga leta, vendar brez tiste nujne rutiniranosti, ki bi bila v tem primeru očitna. Zanimivo je, da so skladbe Johnnyja Griffina nekoliko lahkotnejše in izraziteje melodične, medtem ko so Solalove za odtenek resnejše in zapletenejše, tako da v njih prihajata do izraza sijajna tehnika in domiselno fraziranje.

V celoti vzeto je plošča prijetno presenečenje, ki se sklene s hudomušno priredno skladbe Well, You Needn't Griffinovega nekdanjega »šefa« Theloniousa Monka.

Jure Potokar