Letnik: 2000 | Številka: 5 | Avtor/ica: Jane Weber

Kozmična Amerika

Charlie Poole

Zvezdnik dvajsetih let

Med tisočerimi glasbeniki v dvajsetih in tridesetih letih - to obdobje imenujejo zlata doba countryja - se jih je le nekaj resnično zapisalo v glasbeno zgodovino. Eden od njih je vodja skupine, pevec in bendžoist iz Severne Karoline - Charlie Poole. Njegov rezek in prodoren glas se vam bo globoko vtisnil v spomin, zven njegovega bendža pa še danes odzvanja s plošč številnih glasbenikov, ki so povzeli njegov slog igranja.

Charlie Poole je bil brez dvoma najbolj znan pevec in bendžoist v obeh Karolinah. Ples v Severni Karolini, Virdžiniji ali Kentuckyju ni bil ples, če ni bilo na odru skupine Charlie Poole And The North Carolina Ramblers. “Če so igrali ti glasbeniki, se je plesalo do jutra,” so govorili ljudje in po pevčevi prezgodnji smrti v nostalgiji poslušali Poolove plošče. Glasba Charlieja Poola (poseben užitek jo je poslušati, če zraven spremljamo transkripcije besedil; kaj tako smešnega namreč še niste slišali) je bila torej v prvi meri namenjena plesu in razuzdani zabavi, zato pomeni korenine kozmične ameriške glasbe, kakršno so pozneje izvajali George Jones, Bill Monroe, Gram Parsons in podobni karizmatični pojoči grešniki, po drugi strani pa pomeni tudi korenine bluegrassa, kakršnega poznamo danes.

Glasbeni zgodovinarji so si edini, da Charlie Poole ni bil samo pevec, ki je pomagal postaviti temelje pevskega sloga v zgodnjem countryju. Bil je tudi odličen bendžoist in je veliko naredil za popularizacijo tega glasbila. Verjetno je bil eden prvih glasbenikov, ki so na bendžo igrali v triprstnem slogu, to ga uvršča med nesporne glasbene vizionarje, ki so usodno vplivali celo na zvočno podobo današnje glasbe. Charlieja Poola na primer izjemno ceni celo Bela Fleck in verjamem, da se je prav z njegovih plošč marsičesa naučil. Charlie Poole se je verjetno rodil leta 1892 v okrožju Randolph v Severni Karolini. Odraščal je v preprosti delavski družini in se kmalu začel zanimati za glasbo. Skušal je igrati na tenorski bendžo, kitaro in klavir, od vseh glasbil pa ga je najbolj prevzel 5-strunski bendžo. Ljudje, ki so ga poznali, so govorili, da je bil perfekcionist in da se je včasih za ves dan zaprl v sobo in vadil novo skladbo. Če boste poslušali kako Poolovo ploščo, boste to glasbeno popolnost hitro opazili - Poole je veliko zahteval tudi od glasbenikov, ki so igrali z njim. Legenda pravi, da je zelo dobro igral tudi baseball in da si je nekoč pri igri poškodoval palec ter pozneje ob pomoči krivega prsta izumil nov način igranja. Poolovi posnetki za založbo Columbia - prvič je snemal leta 1925 - zvenijo neverjetno čisto, zdi se, kot bi za njimi stal izkušen producent, ki ve, kako mora biti glasba zaigrana in posneta, da bo šla dobro v uho, v pete in konec koncev v prodajo. In glasba Charlieja Poola se je za tiste čase nadvse dobro prodajala. Poolova natančnost in skrbnost je razvidna tudi iz zelo premišljeno sestavljenega repertoarja pesmi zelo različnih glasbenih oblik in izvorov (Tin Pan Alley, irska in škotska glasba, različni plesi, blues, burleske, napevi minstrelov, balade in podobno). Charlie Poole je posnel nekaj več kot 50 skladb, nekatere (Don’t Let Your Deal Go Down, There’ll Come A Time, If The River Was Whiskey in White House Blues) pa so prav po njegovih različicah povzeli velikani countryja Roy Acuff, Bill Monroe in Ralph Stanley.

Charlie Poole je umrl leta 1931, tik pred snemanjem filma v Hollywoodu, ki so mu ga uredili. Star je bil 39 let. Uničili so ga depresija, notranji nemir in pitje. Njegovo srce norega življenja ni zdržalo. Bil je barvita in včasih naporna osebnost. Notranja nesoglasja je znal spremeniti v izjemno lepo in skrajno užitkarsko glasbo. V njegovi glasbi mora biti resnično nekaj dobrega, da jo ljudje še po sedemdesetih letih radi poslušajo in igrajo. Poolova zasedba North Carolina Ramblers je zapisana v zgodovino kot klasičen old time string band. Njeni člani, violinisti Posey Rorer, Lonnie Austin in Odell Smith ter kitarista Roy Harvey in Norman Woodlieff, so med najbolj posnemanimi glasbeniki zgodnjega countryja. Še nekaj let po Poolovi smrti so sicer brez večjega uspeha snemali in nastopali pod imenom North Carolina Ramblers. Da ime Charlieja Poola ni utonilo v pozabo, gre v veliki meri zahvala skupini The New Lost City Ramblers.

Jane Weber

Izbrana diskografija in bibliografija

Charlie Poole: The Legend Of Charlie Poole (Vol. 1-3) (County)

Založba County že 35 let skrbi za dosegljivost stare kozmične ameriške glasbe na glasbenem tržišču. Prav cikel Charlieja Poola sodi med najbolj uspešne in poslušljive. Stare plošče tega glasbenika na 78 obratov, ki jih uporabljajo kot master za takšne izdaje, so namreč očitno zelo dobro ohranjene, včasih kar ne morem verjeti, da je bila na primer skladba Goodbye Mary Dear posneta davnega leta 1929. Na posnetku so jasno slišna vsa glasbila (kitara, violina in bendžo), razmeroma lahko je razumeti tudi vsako Poolovo zapeto besedo. Charliejeva zapuščina je za zdaj dosegljiva na treh CD-jih, v arhivih pa je verjetno ravno še za eno ploščo še neizdanih posnetkov. Med najbolj znane skladbe v repertoarju Charlieja Poola sicer sodijo skladbe: Milwaukee Blues, I Once Loved A Sailor in Rambling Blues (County Records, PO Box 7405, Charlottesville, VA 22906, USA).

Kinney Rorrer. Rambling Blues - The Life and Songs of Charlie Poole. Samozaložba, 1982.

Wayne Erbsen. Old Time Song Book. Music Sales.

Za knjigo Rambling Blues mi je prvi povedal naš koncertni znanec Steve James (na njegovih koncertih pri nas smo lahko slišali Poolov aranžma odlične skladbe Milwaukee Blues), vendar sem kmalu ugotovil, da je nedosegljiva, nato sem jo po dolgih iskanjih odkril v katalogu angleške družbe AandR Booksearch (www.arbooks.com). Rorrer, ki je sicer napisal tudi spremna besedila za Poolove plošče založbe County, je temeljito raziskal glasbo in življenje tega glasbenika. V izdaji nam ponuja biografijo, glasbene analize in transkripcije več kot petdesetih skladb, ki jih je Poole posnel v izjemno uspešni karieri. Če vas zanima zgodovina ameriške glasbe, je to vsekakor dovolj referenčno delo, ki bo obogatilo vašo glasbeno knjižnico. Ljubiteljem tovrstne glasbe priporočam tudi pesmarico Old Time Song Book, ki jo je leta 1992 za založbo Music Sales pripravil Wayne Erbsen; prinaša tudi nekaj notnih zapisov skladb Charlieja Poola (www.musicsales.co.uk).