Letnik: 2000 | Številka: 5 | Avtor/ica: Jure Potokar

GAYE ADEGBALOLA

Bitter Sweet Blues

Alligator/Statera, 1999

Gaye Adegbalola je članica uspešne »novobluesovske« ženske zasedbe Saffire the Uppity Blues Women, ki je v devetdesetih izdala vrsto odmevnih plošč za založbo Alligator. Zdaj se je Gaye odločila objaviti tudi bolj osebno solistično ploščo, za katero je pridobila celo vrsto znanih sodobnih glasbenikov, med drugim Rory Block, ki je bila tudi producentka plošče.

Kljub nenavadnemu priimku je Adegbalola doma iz Virginije; v življenju je počela že marsikaj, toda zdi se, da je v glasbi vendarle pustila najglobljo sled. To niti ni nenavadno, saj ima močan, ekspresiven glas, poleg tega pa igra na kitaro in orglice. Plošča Bitter Sweet Blues je prav to, kar označuje že naslov, zbirka šegavih in otožnih skladb z izrazito sodobno tematiko in žensko perspektivo, kar ji je seveda treba šteti samo v dobro, še zlasti, ker so posamezni štikli delo zrele osebnosti z izdelanim pogledom na svet; Gaye jih ima že čez petdeset, čeprav tega na ovitku plošče zagotovo ne kaže.

Kljub zanimivosti plošče pa imam do nje vendarle nekaj manjših zadržkov. Predvsem je mogoče reči, da je stilsko in tematsko preveč razdrobljena; avtorica je v želji svetu dokazati, koliko dobrih skladb ima na zalogi, pozabila na pravo mero. Prehodi iz satirične in zabavne skladbe, kot je na primer Big Ovaries, Baby, v sočutno Nightmare, ki govori o zlorabi otrok, so vendarle malce preveč grobi. To grobost morebiti po svoje še poudarjajo prav taki prehodi iz akustične spremljave v električno in v skladbe, ki so še najbolj podobne delovnim pesmim ali »field hollers«.

Toda na splošno je Bitter Sweet Blues še en dokaz v Alligatorjevem mozaiku vitalnosti bluesa, ki je toliko pomembnejši, ker pravzaprav oživlja žensko tradicijo bluesa, Gaye Adegbalola pa dokazuje, da od nje lahko pričakujemo še boljše stvaritve.

Jure Potokar