Letnik: 2000 | Številka: 5 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

BLACKALICIOUS

Nia

Quannum projects, 2000

Že res, da je New York še vedno poslovna in sploh prestolnica hip hop kulture in z njo povezane industrije. To po drugi strani pomeni tudi to, da se v New Yorku zadržuje smetana hiphopovskih artistov in producentov ter da je prav peterica newyorških okrožij najrodovitnejše ozemlje za mlade, iz podzemlja poganjajoče hip hop protagoniste. A po drugi strani smo prav v zadnjih nekaj letih priča velikemu poku neodvisne hip hop ustvarjalnosti na zahodni obali, predvsem v San Franciscu in okolici (Bay Area). Rasco, Planet Asia, Dilated Peoples, Lootpack, Jurrasic 5, The Coup in Defari so mladi pobje, ki so po samosesutju gangstersko hedonističnega g-funka hip hop na zahodni obali postavili na nove, zdrave temelje.

Med glasniki novega west-coast buma imata svoje mesto tudi producent Chief Xcel in rapper Gift Of Gab, ki sta moči v skupnem projektu Blackalicious združila že leta 1993, Nia pa je njun prvi album. Njun prvi zvočni zapis je EP plošča Melodica iz leta 1994, ki je nastala prav v času najglasnejšega g-funkovskega pumpanja in tako skoraj neopažena zdrsnila mimo poslušalstva in kritiške javnosti. Lani, ko je mlada zahodna scena skupaj z založniško-promocijsko infrastrukturo že dodobra stala na nogah in mešala štrene velikim imenom in založbam, pa sta Blackalicious ponovno opozorila nase: najprej z izjemno EP ploščo A2G, potem pa še s prispevkom za kompilacijski izdelek založbe Quannum Projects, Quannum Spectrum.

Album Nia je tako v nekem smislu nadaljevanje že slišanih stvari na omenjenih lanskih projektih, a še bolj je dokaz, da sta Chief Xcel in Gift Of Gab sposobna posneti tudi konceptualistično zaokrožene daljše izdelke. Chief Xcel pač ni sredinski producent, ki bi nagruntal tipičen zvok in se ga držal kot pijanec plota, ampak se veliko raje igra z različnimi zvočnimi podobami in jih sestavlja v vedno nove celote. Celoten vtis na poslušalca je tako silno blagodejen, saj so ušesa z vsakim novim indeksom na disku soočena z novo intrigantno zvočno sliko, ki ji presežke zagotavljata še gostujoča producenta DJ Shadow in Lyrics Born. Nadgradnja celotnega albuma pa so tehnično in vsebinsko silno inventivna ter duhovita rimana izvajanja Gift Of Gaba, čigar vrlina so besedne igre (na primer: začetek vsake besede v kitici na isto črko, maratonsko vztrajanje pri isti rimi ...), ki jih s pravim občutkom za mero dodaja v komade. Nia je zagotovo prvi letošnji kreativni presežnik zahodnoobalnega undergrounda in album, ki nakazuje nove možnosti širjenja konceptov v hiphopovskih godbah.

Napo-Lee-Tano