Letnik: 2000 | Številka: 5 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

RAH DIGGA

Dirty Harriet

Elektra, 2000

Omenjena gospodična je glas iz svojih glasilk prvič posnela skupaj s skupino, ki je v globalno orbito izstrelila neko drugo damsko grlo. Bilo je to v klasični skladbi Cowboys na drugi plošči Fugees, The Score. Rah Digga se je potem pridružila besni druščini Flipmode Squad, ki ji načeluje divji zvezdnik Busta Rhymes, in tako jo je bilo moč slišati tudi na kompilacijski plošči omenjene druščine. Flipmode Squad pa gre očitno naprej po sledeh Wu-Tanga in Ruff Ryderjev in kani postopoma izdati solo projekte vsakega izmed članov.

Če bi se torej poslušanja in ocenjevanja te plošče lotili zgolj v luči zadnje trditve (torej konceptualne navezave na tečnobno, vedno-eno-in-isto ruffrydersko nabijanje ter na preštevilne wu-tangovske nebuloze), potem bi se od Rah Digge in njenih rapparij poslovili že na tem mestu – in naredili precej veliko napako. Plošček Dirty Harriet je namreč več kot le povprečen izdelek, gre za pravo mojstrovino, ki sicer prinaša nekaj flipmodovske zvočnosti, a ga bolj kot to odlikuje inovativnost in samosvojost.

Rah Digga ima namreč srečo, da je njen glas silno prepoznaven in specifičen, tako da vedno jasno odstopa iz zvočne slike komadov – mogoče bi jo po specifičnosti glasu lahko celo postavil ob bok Sadatu X-u iz skupine Brand Nubian. Njen talent so začutili in ga dodobra izkoristili številni producenti, ki so pripravili beate za Dirty Harriet. Še posebej ostaneta v spominu What They Call Me (producent Pete Rock) in Lessons Of Today izpod prstov didžeja Premierja. Ne glede na to, da je kar nekaj komadov produciral Shock iz škvadre Ruff Ryderjev, pa celoten plošček ni populistično orientiran, ampak vseskozi ostaja na ulično kredibilni ravni in se prav po tem loči od poplave podobno profiliranih izdaj.

V nasprotju z drugimi bejbami, ki se v zadnjem času pospešeno lepijo na mikrofon, Rah Digga sama piše besedila ter sama, brez preštevilnih gostov, narekuje in drži tempo te presenetljivo dobre plošče. In še nekaj je, kar jo loči od zvezdic tipa Lil'Kim, Foxxy Brown in Missy Elliot in kar pravzaprav ni čisto nepomembno: Rah Digga je videti zelo zelo v redu, ne da bi se ji bilo za to potrebno napol sleči.

Napo-Lee-Tano