Letnik: 2000 | Številka: 5 | Avtor/ica: Jure Potokar

JONI MITCHELL

Both Sides Now

Reprise/Nika, 2000

Začelo se je pravzaprav predlani, ko je Joni Mitchell na plošči Herbija Hancocka Gershwin's World zapela dve klasični jazzovski baladi in z izvrstno izvedbo osupila marsikaterega poslušalca, ki je sploh ni poznal ali pa je zaradi neizrazitih plošč nanjo že skoraj pozabil. Kakorkoli že, nekoč ena najbolj izrazitih in produktivnih solistk rockovske glasbe, ki je v sedemdesetih izdala vrsto sijajnih albumov in skladb, privlačnih zaradi melodij in tudi zaradi kontemplativnih besedil, se z albumom Both Sides Now ne vrača toliko kot avtorica, ampak predvsem kot izjemna interpretinja.

Gre namreč za konceptualno ploščo, ki prinaša ne le »večne ljubezenske pesmi«, ampak te razvršča v nekakšen lok, ki se začenja z uvodnim flirtom, nadaljuje s popolno prevzetostjo, ki se nato spremeni v razočaranje, ironični obup, nato pa se konča s filozofskim sprejemanjem položaja. Morebiti je slišati čudno, toda verjemite mi, stvar zares deluje. In to izjemno. Joni Mitchell je s pomočjo producenta in glasbenega direktorja Larryja Kleina, aranžerja in dirigenta Vincea Mendoze, solistov Wayna Shorterja, Herbija Hancocka, Marka Ishama, Petra Erskina in Chucka Berghoferja, predvsem pa s popolnim simfoničnim orkestrom ustvarila klasično mojstrovino, ki skoraj nima primere. Dvanajst skladb, ki jih večinoma poznamo, mednje pa je Joni upravičeno uvrstila tudi dve svoji, namreč zares predstavlja prav toliko postaj v razvoju ljubezni, vse pa so aranžirane, zaigrane in zapete zares mojstrsko, dopolnjene tudi z izjemnim zvokom »v živo« posnetega orkestra. To je plošča, ki navdušuje počasi, kajti ob vsakem poslušanju nas preseneti kaj novega, bodisi v Jonijini interpretaciji bodisi v razkošnih aranžmajih ali v sijajnih intervencijah zdaj tega, zdaj drugega solista.

Nekaj skladb še posebej izstopa, na primer znani You've Changed in Stormy Weather, medtem ko je za sklepno in naslovno Jonijino Both Sides Now mogoče reči, da v novem aranžmaju celo presega izvirno verzijo izpred tridesetih let. Both Sides Now je mojstrovina, ki se ne ozira na modne trende, ampak gradi na kvalitetah, ki so bile nekoč za glasbo bistvene. Že samo zato ji je vredno prisluhniti.

Jure Potokar