Letnik: 2000 | Številka: 5 | Avtor/ica: Jure Potokar

BEN WEBSTER

Ben Webster And Associates

Verve/Multimedia, 2000

BOLA SETE

At The Monterey Jazz Festival

Verve/Multimedia, 2000

EDU LOBO

Sergio Mendes Presents Lobo

Verve/Multimedia, 2000

Učinki združitve založb, ki od lani delujejo pod skupnim imenom Universal Music Group, postajajo očitni tudi pri jazzovskih izdajah, ki jih ta največji glasbeno-založniški konglomerat po novem objavlja pod skupno streho založbe Verve. Ta je že prej skrbela za ponatise klasičnih jazzovskih mojstrovin iz petdesetih in šestdesetih let, ki so izhajale pri Verve, zdaj pa so se jim pridružile še plošče nekdanjih založb Impulse, AandM, Blue Thumb in tako dalje, to pomeni, da ima UMI enega najbogatejših jazzovskih katalogov.

O izjemnem tenorskem saksofonistu Benu Webstru sem pisal pred nekaj številkami in izpostavil ploščo B. W. and Associates iz leta 1959, na kateri mu pomagata tenorska saksofonista Coleman Hawkins in Budd Johnson in trobentač Roy Eldridge, če omenim samo najbolj slovita imena. Vsega pet skladb predstavlja vse sodelujoče soliste v bleščeči luči, zlasti v uvodni Ellingtonovi skladbi In a Mellow Tone, ki je nadpovprečno dolga. Zvok nove 20-bitne izdaje je mnogo naravnejši in sočnejši, zato jo lahko samo še bolj priporočim v nakup.

Bola Sete je danes malo znan, vendar izvrsten, klasično izobražen brazilski kitarist in lutnjar, ki je bil zlasti v šestdesetih letih v ZDA izjemno priljubljen. Ob poslušanju plošče z montereyskega festivala jazza je razlog na dlani: Bola Sete je ne le tehnično dovršen lutnjar, ampak premore tudi obilo ognja, domiselnosti in ritmične razgibanosti, zaradi katere je ponatis te plošče zelo dobrodošel, toliko bolj, ker prinaša tudi tri doslej neobjavljene dodatne posnetke.

Tudi Edu Lobo je danes povsem pozabljen brazilski glasbenik, ki pa je na začetku sedemdesetih let v ZDA povzročil kar precejšnje razburjenje in obnovo navdušenja za brazilsko glasbo, četudi na nekoliko lahkotnejši ravni kot desetletje prej ob prodoru bossa nove. Odkril ga je Sergio Mendes, vodja nekoč izjemno priljubljene »easy listening jazz« zasedbe Brasil '66, ki ga je kot zanimivega avtorja in pevca tudi promoviral v ZDA. Lobova glasba je zanimiv derivat bossa nove, ki pritegne predvsem z nenavadnimi ritmičnimi in melodičnimi obrati, prav tako pa tudi z zanimivimi aranžmaji, čeprav se zdi, da so njegovi nasledniki, na primer izjemni Caetano Veloso, v tem še prepričljivejši.

Jure Potokar