Letnik: 2000 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

ALEX Y ANIEL

Bachata de Miel

Luna Production, 1999

Alex in Aniel sta brata, rojena na začetku sedemdesetih let (1970 in 1973) v Dominikanski republiki, leta 1989 pa sta se preselila v Ameriko, kjer zdaj živita v New Jerseyju, predelu, znanem po močni dominikanski priseljenski skupnosti. Že v mladosti sta se ukvarjala s petjem, in čeprav pravita, da sta se leta 1991 začela z njim ukvarjati poklicno, se v resnici še vedno preživljata kot taksist in voznik šolskega avtobusa. Njune bachate na zgoščenki Bachata de Miel (Medena bachata) so zato še povsem pristne, napisane in izvajane brez pritiskov zaradi zahtev glasbene industrije, čeprav je pri tem treba dodati, da sta se brata v Ameriki neverjetno hitro naučila podjetnosti. Na internetu sta postavila svojo stran, njuno prvo v samozaložbi izdano ploščo pa je že mogoče dobiti v medmrežni trgovini Amazon.com.

Glasbenika priznavata, da sta njuna največja vpliva legendarna dominikanska bachatera Leonardo Paniagua in Antony Santos. Pri tem je treba dodati, da je njun basist Miguel nekoč igral v zasedbi Antonyja Santosa, na zgoščenko pa so sploh uvrstili v tem trenutku Santosov največji hit Pegame tus vicios (z zadnje plošče Enamorado). Njuna verzija je še posebej zanimiva, saj sta temi dodala precej elementov. Sicer pa na plošči izstopajo še bachati La Noche ter Por mujeres como tu in odlična merengueja Se fue la morena ter Por donde es.

Alex in Aniel sta dejavna tudi na področju združevanja neodvisnih izvajalcev bachat, saj so njihovi največji sovražniki predvsem lastniki radijskih postaj po Ameriki in Dominikanski republiki, ki so pripravljeni pesmi po radijskih postajah vrteti samo za plačilo.

Marko Jenšterle