Letnik: 2000 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Jure Potokar

CANNED HEAT

The Boogie House Tapes

Ruf/Statera, 2000

Canned Heat je ena tistih ameriških električnih bluesovskih zasedb iz šestdesetih, ki se je spremenila v legendo, čeprav za to ni posebnega razloga. Nastala je leta 1966, njena zasluga pa je predvsem popularizacija bluesa; to ji je uspelo tudi z nekaj uspešnicami, ki so posegale po vrhovih lestvic. V dolgoletnem obstoju je ničkolikokrat zamenjala zasedbo ter se iz atrakcije, ki je nastopala na koncertih v Woodstocku in na Islu of Wight, spremenila v bend, ki je igral po kalifornijskih pivnicah.

Dvojna plošča Boogie House Tapes (za ceno enojne) prinaša zbirko zelo raznolikih in doslej nikoli izdanih posnetkov skupine iz let 1967-76, ki je nastala ob sodelovanju belgijskega zanesenjaka Walterja De Paduwa, imenovanega Dr. Boogie, ki je tudi lastnik »hiše boogija« iz naslova in obenem gotovo največja avtoriteta za vse, kar je povezano s skupino Canned Heat. To dokazujejo tudi zelo natančni podatki o zasedbah in datumih nastanka posnetkov, ki so seveda zvočno zelo različne kakovosti, odvisno od tega, ali so nastali na različnih koncertih po vsem svetu (tudi v Avstraliji) ali pa v studiih in na različnih vajah.

Zbirka The Boogie House Tapes je torej pravi sladkorček za vse oboževalce skupine Canned Heat, vendar jo lahko zaradi reprezentativnega prereza kariere in repertoarja toplo priporočim tudi vsem tistim, ki bi morebiti sicer posegli po eni izmed številnih in vse prevečkrat recikliranih zbirk njenih najbolj znanih skladb. Boogie House Tapes namreč za ceno malenkost slabšega zvoka ponuja kar dve skoraj do roba polni plošči.

In za konec še dopolnilo: če želite slišati skupino Canned Heat v daleč najboljši luči, potem si kupite ploščo Hooker'n'Heat, na kateri nastopa v vlogi spremljevalne zasedbe legendarnega Johna Leeja Hookerja na vrhuncu moči.

Jure Potokar