Letnik: 2000 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Žderi K.

DWARVES

The Dwarves Come Clean

Zal Epitaph/Nika, 2000

»... ma, ne vem, nič posebnega, nič novega ... ko se je plošča odvrtela, se nisem niti več spomnil, kaj sem poslušal ... mislim, saj je v redu ... ampak ... ni mi pustila vtisa ... zvenijo utrujeno, rutinirano, punkrok pač, še ena punkrok plošča ...«

Tako nekako, brez prave volje in vznesenega glasu, sem prijateljici, ki se je pravkar vrnila iz dežele rokenrola, pojasnjeval, kaj menim o novi plošči notoričnih The Dwarves. Vajen njenega strupenega jezika sem (na videz) pokončno požrl njeno pripombo, da lahko na plošči zanesljivo najdem kaj dobrega, pozitivnega.Nekaj, kar mi bo dalo spregledati rdečo nit in mi obrnilo zorni kot.

Niti sicer nisem našel (verjetno ni rdeča), sem se pa takorekoč čez noč znebil anemične ravnodušnosti, ki mi je kot čep preprečevala, da bi zaslišal najbolj preproste kvalitete podivjanih Palčkov. Namreč, ne glede na znana dejstva o Dwarves kot peklenskem in brutalnem bendu, ki na odru v dvajsetih minutah uprizori razbijaški šov, sem se ob poslušanju njihovih plošč vedno počutil in vedel kot velik, gromozanski dojenček, kot velika mesena kepa, ki brca od veselja, in se prepusti domišljiji, radosti in užitku. Preveč čustveno in iracionalno? Ja, z veseljem. In zato tudi ne bom sodil o tem, ali je zadnja, pred nekaj meseci izdana plošča The Dwarves Come Clean na trenutke preveč ramonoidna ali v isti sapi raznovrstna, prežeta z nekaj sijajnimi momenti, ki sprevračajo tipično punkrokersko zgradbo na glavo.Naj slišim power pop, metal ostružke, elektro piskanje, takšne ali drugačne melodične mutacije – še vedno slišim Dwarves. Kar nenazadnje potrjuje ovitek plošče Come Clean, ki je le parafraza ovitka njihove klasične plošče iz leta 1990 Blood Guts and Pussy. Toliko o tem, da naj bi bili Dwarves kultna godba skejterske gverile, kot se je zapisalo v enem od domačih časopisov. Kdor pomni, ve, da so Palčki že tam v osemdesetih kot obskurna nizkozvočna garažna skupina prepevali o čudovitem svetu zlobe in nasilja. Res! Špric in švic je prišel kasneje.

In dokler bodo Dwarves godli na način, ki ne bo samo še en punkrok, ampak z vibro prepojena fanovska godba, bom v njej preprosto – užival.

Žderi K.