Letnik: 2000 | Številka: 6/7 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

PHARCYDE

Orto klub, Ljubljana, 4. 5. 2000

Pred koncertom Kalifornijcev The Pharcyde smo v Muski natisnili tele besede: To bo zanimiv organizacijski poskus in indikator slovenske hip hop publike, ki ima zdaj priložnost pokazati, da bolj kot komercialno napihnjene enodnevne atrakcije ceni band, ki nikoli ni bil na vrhovih lestvic, a je svojo kreativnost in kvaliteto dokazoval vseh deset let obstoja. Že zaradi tega si Pharcyde zaslužijo tudi vaš obisk. In če je soditi po tem indikatorju, potem zlahka napišem, da je bil nastop Pharcyde popoln uspeh – organizacijski, obiskovalski ter, nenazadnje, po sami kvaliteti nastopa.

Orto klub, ki je sicer navajen gostiti bolj v rock usmerjene zasedbe, se je izkazal kot zelo dober in prijeten prostor tudi za organizacijo koncertov kalibra Pharcyde. Lesen pod pod nogami kakšnih 200 hiphoperjev in radovednežev se je kar prijetno upogibal, zato redni gostje v spodnjem nadstropju tisti večer niso imeli preveč mirnega popivanja. The Pharcyde, zdaj brez Fata Lipa, torej le z dvema rednima MC-jema, so se za tokratno evropsko turnejo poleg didžeja opremili še s klaviaturistom in kitaristom, ki sta ves čas lepo drgnila funkovske groove. Imani in Bootie Brown sta začela precej udarno, kasneje pa je zelena substanca predvsem prvega odnesla precej stran od običajne interpretacije komadov. A nič zato – publika je bila tistega večera zelo odprtih ušes in zelo pozitivno naravnana, tako da smo v pevskem razpoloženju lepo sledili mantram, ki nam jih je narekoval Imani. Na trenutke je prikazoval prave jamesbrownovske grlene spretnosti, in vendar je, ko je bilo treba, prav po Pharcydovsko umirjeno povedal verz ali dva.

Glavni junak večera – tako rekoč »show-stealer« – pa je bil newyorški MC Supernatural, mogoče celo najboljši freestyler med vsemi govorniki na svetu. Publiko je kuril s hitrimi, duhovitimi, jasno odrappanimi verzi naravnost iz glave. Dvomljivce je nedvomno prepričal s točko, med katero so mu obiskovalci podajali različne predmete, on pa jih je nadvse ustvarjalno vpletal v govorjenje. Njegov freestyle set je prav lepo premostil downtempo krizo, ki bi ob njegovem izostanku zagotovo napočila po prvi polovici nastopa The Pharcyde.

Zadovoljno ljudstvo iz vseh koncev domovine, pa tudi iz zamejstva, je ob Zadsovem vrtenju zadovoljno poplesavalo do zgodnjih jutranjih ur, prav gotovo z upanjem, usmerjenim v ata Vidmarja in druge koncertne promotorje: dajte nam še črncev, vsaj nekajkrat na leto. Iz njihovih src, v promotorska ušesa. Respect vsem!

Napo-Lee-Tano