Letnik: 2000 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Rajko Muršič

RAZLIČNI IZVAJALCI

Knitting On The Roof

Knitting Factory Records, 2000

Nobeno presenečenje ni, da je plošča, ki nekoliko odstopa od siceršnje sodobne jazzovske in objazzovske produkcije tega znanega newyorškega kluba, prava uspešnica. Prvo jamstvo so ušesom všečne in zimzelene pesmi iz musicala, ki temelji na odmevni literarni predlogi Sholema Aleichema Terje in njegove hčere. Musical Fiddler on the Roof je klasična broadwayska uspešnica že vse od leta 1964, ko sta predlogo obdelala Jerry Bock (glasba) in Sheldon Harnick (besedilo).

Ploščo v produkciji Knitting Factory odlikuje vse, kar odlikuje ta newyorški klub in založbo: raznolikost, kakovost in inovativnost. Če nas uvodni takti skupin New Orleans Klezmer Allstars, ki izvede pesem Tradition, in The Residents, ki se v svoji maniri lotijo pesmi Matchmaker, zgolj uvedejo v Alecheimovo zgodbo, nas izvrstna interpretacija nezgrešljive melodije pesmi If I Were a Rich Man skupine Magnetic Fields dobesedno vsrka v zgodbo. Različnost ostaja deviza izdaje. Lorin Sklamberg nas navdušuje z Urijem Cainom v pesmi Sabbath Prayer, z elektrificiranim jazzovskim strelom postrežejo Natfule's Dream v komadu To Life, Eugene Chadbourne pa z značilnimi prebliski začini komad Miracle of Miracles. Ponovno zbrani Negativland dekonstruirajo pesem Tevye's Dream, Jill Sobule nas očara z izvedbo pesmi Sunrise, Sunset, Hasidic New Wave pa se lotijo obdelave poskočne Wedding Celebration. Presenečenj pa še ni konec. Duet Come (Thalia Zedek in Chris Brokaw) preseneča z eksperimentalno obdelavo pesmi Do You Love Me?, saksofonist David S. Ware vzame za iztočnico svobodne igre komad Far From the Home I Love, Elliott Sharp navduši z multiinstrumentalno mojstrovino Chava Ballet Sequence, piko na i pa doda Paradox Trio s svobodnjaško Anatevko, kjer naj bi se vsa zgodba tudi dogajala.

Eklektična zbirka je izvrstno posvetilo Sholomu Alecheimu, pa tudi Bock in Harnick se ne moreta pritoževati zaradi kakšnega »maličenja« njunega dela. Neverjetno, v času, ko smo vajeni najrazličnejših eklektičnih mešanic, nas še vedno lahko navduši izvrstna raznolikost, napeta ob rdečo nit klasične predloge!

Rajko Muršič