Letnik: 2000 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Napo-Lee-Tano

RAZLIČNI IZVAJALCI

Voices Of Urban Renewal

Guidance, 2000

SILENT POETS

To Come ...

Phantom, 2000

Urbani poeti niso ravno modeli, kot smo jih navajeni pri nas s predavanj ob podelitvah bralnih značk, ko se je kakšen z maligani podprt poet prikotalil v šolsko telovadnico in nekaj mrmral v zanič ozvočenje. Urbani poeti tudi ne najemajo glumačev, ki bi z izvrstno interpretacijo prekrivali šibko vsebino zapisane poezije. O, ne! Urbani poeti se postavijo pred mikrofon kakšnega community centra ali bara, mogoče tudi za megafon na kakšnem protestnem shodu, in potem jasno in glasno recitirajo svoje verze. Še posebej radi to počnejo, če jim v podlagi igra kakšna fletna – kakopak urbana – muzika. Pri nas najbolj znani urbani poeti so seveda Last Poets, ki so v sedemdesetih ob zvoku kongov recitirali in popevali pesmi o črnem ponosu, z enako zavzetostjo kot dedi rapa, Gil Scott Heron. Ob pri nas znanih je treba omeniti vsaj še Ursulo Rucker, ki s pretresljivimi, ciničnimi in bolečine, a obenem ponosa polnimi verzi krasi sleherno ploščo filadelfijskih koreninic, obenem pa povezuje obe tukaj predstavljani plošči.

Voices Of Urban Renewal je pregledna zbirka različnih verbalizirajočih slogov urbane poezije, saj si besedo podajajo tako različni besedniki, kot so omenjena Ursula Rucker, Mutabaruka, Chuck D in car pozitivno usmerjene mlade klepetave generacije Mos Def. Tudi glasbene podlage, ki jih spremljajo, so precej raznolike. Druži jih sicer nevsiljivost, a vendar so nekatere med njimi zelo inventivne in že prav po nojzersko zveneče razbitinice, medtem ko jih večina le ostaja pri všečni luštkani poštirkanosti, ki je včasih malo preveč osladna. A pozor – na tej plošči je vendarle bolj kot muziko treba ocenjevati besede, te pa več kot upravičijo vložene novce in kličejo po več podobnih projektih.

In eden takih je - hja, težko bi rekli kompilacija, pa naj bo – kompilacija druge garniture poetov, ki jih tokrat povezuje muzika japonskega producentskega dueta, kateremu je to že šesta albumska izdaja. Počasi se kotaleče, hip in trip hop podlage, malo duba in ambientalne elektronike – to so pač godbe, na katere so naneseni vokali poetov. Kolikor pa se vam zdijo preveč zgovorni, so vam na voljo tudi dubovske, torej vokalov očiščene muzike. To come ... je definitivno plošča z manj pesniškega žara kot Voices Of Urban Renewal, a je v glasbeni tančični nežnosti pravi emocionalni shaker, ki se prileže v hodi-moža na lagodnem križarjenju po mestu, v avtoradio za avtocestno furo v zgodnjem večeru ali za poležavanje na kavču na deževno sobotno dopoldne. Bolj kot dobra tej muziki pristaja pridevnik lepa.

Napo-Lee-Tano