Letnik: 2000 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

MERCEDES SOSA

Misa Criolla

Universal Music Argentina, 1999

Misa Criolla je kreolska maša, ki jo je argentinski skladatelj Ariel Ramirez napisal leta 1964, od tedaj pa je postala ena najpogosteje izvajanih argentinskih del, saj so jo izdali v številnih državah po vsem svetu. Med najbolj znanimi je bila doslej izvedba argentinske skupine Los Fronterizos, ki jo je na glasbilu charango spremljal ljudski glasbenik Jaime Torres. Svetovno znana argentinska pevka Mercedes Sosa pa je lani naštudirala še svojo verzijo kreolske maše in jo skupaj z Ramirezovim delom Navidad Nuestra posnela za novo zgoščenko. Pred tem jo je na nekaterih koncertih predstavila v domovini.

Mercedes Sosa je znana po svojih glasovnih sposobnostih in predvsem kot izjemna interpretatorka skladb zelo različnih žanrov, tokrat pa je posegla na področje, kjer je občinstvo ni vajeno. Kot prepričana levičarka in celo aktivistka je bila doslej kritična do Cerkve in s tem tudi do njene umetnosti in kulture. Zdaj pravi, da se je znova srečala z Bogom, saj je bila lani na robu smrti. Pet mesecev je preležala v postelji, iz katere se ni v tem času niti enkrat premaknila. Zdravniki so najprej menili, da ima raka, in so celo že začeli s kemoterapijo, potem pa ugotovili, da gre le za prikrito depresijo. V tem času je pevka shujšala za 32 kilogramov in se v obupu zatekla k molitvi. Mercedes Sosa pravi, da se tudi v trenutkih največjega levičarskega aktivizma ni oddaljila od Boga, še vedno pa je prepričana, da je bil Che Guevara eden najpomembnejših romantičnih anarhistov v zgodovini.

Kreolska maša je bila že ob nastanku uvrščena v argentinsko glasbeno zapuščino, njen avtor Ariel Ramirez pa ni nov znanec Mercedes Sose. Pevka je z njim sodelovala že za plošči Mujeres Argentinas (1969) in Cantata Sudamericana (1972). Obe sodita v sam vrh njene ustvarjalnosti. Zdaj se jima je pridružila še Misa Criolla, s katero je pevka svoji zgodovini dodala popolnoma nov pečat, publika pa je znamenito mašo dobila še v neki povsem drugi dimenziji.

Glas Mercedes Sose je po bolezni še naprej ostal čist in prepoznaven. Zaradi njega jo tudi uvrščajo ob bok največjim imenom latinskoameriške glasbe. Pri snemanju kreolske maše so ji pomagali še aranžer in dirigent Ricardo Hagman in seveda člani njene stalne spremljevalne zasedbe. Med povabljenimi gosti je treba omeniti Changa Fariasa Gomeza in Jaimeja Torresa, dve pomembni imeni s področja argentinske folklorne glasbe. Jaime Torres, kot že rečeno, s svojim charangom ne sodeluje prvič pri takem projektu. Pred tem je pomagal skupini Los Fronterizos, najbolj zanimivo pa bo sedaj videti, ali bo Mercedes Sosi uspelo s prestola izriniti to doslej najbolj znano in prodajano izvedbo Mise Criolle.

Marko Jenšterle