Letnik: 2000 | Številka: 8/9 | Avtor/ica: Marina Žlender

KOMORNI ORKESTERCOLLEGIUM PRAGA AUREA

Festival Ljubljana, Frančiškanska cerkev, Ljubljana, 21. 7. 2000

Orkester Collegium Praga Aurea združuje vodilne češke glasbenike; nastopal je že na mnogih evropskih festivalih, sodeloval z eminentnimi solisti, dirigenti in celo zbori ter posnel kar nekaj zgoščenk. Godalno zasedbo, ki smo jo poslušali v Ljubljani, je vodil pianist, dirigent in skladatelj Michele Marvulli,ki je kot dirigent sodeloval z različnimi evropskimi orkestri ter nastopal po Evropi, Združenih državah Amerike, Mehiki in Avstraliji. Glasbeno se je izobraževal pri NicoliCosti, Ninu Roti, Arturju Bonucciju in Francu Ferrari. Po diplomi iz klavirja se je izpopolnjeval v komorni igri na Akademiji sv. Cecilije v Rimu in na Akademiji Chigiani v Sieni. Že v mladih letih je kot obetaven pianist nastopal na mnogih koncertnih odrih, med drugim tudi z orkestrom Akademije sv. Cecilije in z godalnim orkestrom milanske Scale. Ob vodenju orkestra Collegium Praga Aurea Michele Marvulliže več kot deset let vodi konservatorij Gioacchino Rossini v Pesaru.

Koncert se je začel z Divertimentom za godala št. 3 v F-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta. Kljub pretirani akustiki smo z užitkom spremljali lahkoten Allegro, izrazno odigran Andante in živahen Presto, to pa ob drugi točki, Koncertu za klavir in orkester št. 12 v A duru, žal ni bilo mogoče. Žal je akustika Frančiškanske cerkve preveč odmevna in povzroča zlivanje zvokov, tako da je bilo težko izluščiti melodijo, ki se je mešala z odbitimi zvoki, zato so trije stavki klavirskega koncerta - Allegro, Andante in Allegretto - izzveneli v prazno.

Nekoliko bolje je zvenela Simfonija za godala št. 9 v c-molu Felixa Mendelssohna-Bartholdyja. Po počasnem uvodu smo slišali razgiban in glede na razmere odlično odigran Allegro. Sledil je mojstrsko prepleten tematski material v drugem stavku Andante, simpatično razgiban Scherzo in za sklep živahen in tehnično dobro odigran Allegro vivace.

Navkljub težavam s pretirano cerkveno akustiko je komornemu orkestru Collegium PragaAurea uspelo navdušiti razmeroma številno občinstvo in s tem upravičiti zgodovinski glasbeni sloves njihovega mesta.

Marina Žlender