Letnik: 2001 | Številka: 10 | Avtor/ica: Napo.lee.tano

DA BEATMINERZ

Brace 4 Impak

Rawkus, 2001

Kakšna je pravzaprav definicija dobrega beata? Da je čvrst, prepoznaven, da seka, da ti od njega vibrira trebuh, da se ti naježijo kocine? Hmmm ... težko reči, ne? V bistvu je ena redkih stvari, ki je še težja od definicije dobrega beata, narediti dober beat. Digitalizacija glasbene produkcije je res olajšala delo in marsikaterega bleferja pognala v produkcijske vode, a ko se stvari seštejejo, je za ustvarjanje dobrega beata bolj kot mega sampler in najboljši software na svetu potreben duhovit in ustvarjalen človek. Če jih je več in če so vsi pripravljeni rudariti za dobrimi beati, je vse skupaj še toliko lepše.

Da, Beatminerz so fino moštvo. Delujejo že kar nekaj časa, produkcija hiphopovskih ritmov pa ni njihova edina zaposlitev. Če boste kdaj brezciljno razpenjali jadra po medmrežju, se le poženite proti naslovu www.88hiphop.com, kjer vas čaka ena najboljših spletnih radijskih oddaj. In če se bo zveza s strežnikom zaradi prevelikih obremenitev sesipala, je tale plošček več kot korektno nadomestilo za izpad mrežne muzike. Spisek MC-jev, ki so se odzvali povabilu za tale projekt, je res tak, da se ti čeljust obesi že med branjem ovitka, ušesa pa hitro začnejo striči. Otvoritev Brace $ Impak pripada »newcomerju« Royceu Da 5'9 in Lordu Tariqu, potem pa mikrofon okupira cela plejada znanih in manj znanih mojstrov ceremonij, na čelu z Busto Rhymsom, Freddiejem Foxxom, Talibom Qwelijem in – pozor! – Naughty By Nature. A najbolj huda reč tegale albuma ne pripada nobenemu naštetemu mojstru, ampak dvema mojstricama. Apani B in What What v komadu Shut Da Fuck Up pozabita na običajne molovske downtempo tone in vseskozi delujeta skladno z naslovom komada.

Uganko, pred katero stoji vsak producent - v kolikšni meri beate prilagoditi MC-ju, so Beatminerz gladko ukinili. To je seveda čisto prav, saj je album njihov - in prenekatera kombinacija zvokov iz tegale ploščka bi čisto dobro zvenela tudi brez govornega dela. A tokrat se mi zdi, da ni šlo le za to, kako se govori, ampak tudi, kdo govori. Ocena Beatminerzov bo zdaj višja na obeh frontah (cestni in mainstreamovski) hiphopovskega poklica. In to jim je uspelo, ne da bi se poceni razprodajali naokrog. Tokrat gori pač ni bilo treba do Mohameda, ampak je celo marsikateri prerok ostal pred vrati studia. Beatminerz so končno dobili »respect«, kot si ga zaslužijo.

Napo.lee.tano