Letnik: 2001 | Številka: 10 | Avtor/ica: Napo.lee.tano

JAY-Z

The Blueprint

Roc-A-Fella, 2001

Priznam, da kot muzični mislec, ki ga je pretežno oblikoval izrazito nesredinski duh na Radiu Študent, le poredko najdem presežnike za katero od glasbenih del, ki razturavajo lestvice popularnosti in se bohotijo po vseh glasbenih kanalih. Če ne štejem »crossover« projekta Dana The Automatorja Nakamure, Gorillaz, je The Blueprint prva velika rap izdaja tega leta, ki je res dodelana »u nulo«.

Jay-Z je seveda eden od glavnih pretendentov za prestol newyorškega kralja rapa. Potem ko je Notorious B.I.G. umrl, Busta Rhymes odbluzil v nikomur razumljive sfere, P. Diddy začel spreminjati imena in obiskovati sodne dvorane, DMX ostaja vedno enak, Nasu pa že močno zmanjkuje kredita, ki ga je dobil s prvencem Illmatic, se zdi, da je Jigga tisto ime, ki je zdaj na vrhu. Lastna založba, cunjarska blagovna znamka in Načrt (The Blueprint), ki ga ima, mu pri pohodu na vrh samo pomagajo. Tempo, v katerem izdaja nove glasbene izdelke, je divji, zadnje tri plošče je izdal v slabih dveh letih, pri tem pa je dobro še to, da kakovost izdelkov raste, in vse bolj se mi zdi, da ta rast ni naključna, ampak omogočena z analiziranjem preteklih izdelkov in odpravljanjem pomanjkljivosti.

Na The Blueprint se Jigga tako otrese balasta, ki ga je v obliki varovancev založbe s sabo vlačil po zadnjih treh albumih, tako da je tale plošček res zelo njegov, brez odvečnih gostovanj – edini rapajoči gost na albumu je Eminem, ki je komad Renegade tudi produciral. Jay-Z je ostal zelo zmeren tudi pri naboru producentov: večino dela sta opravila Just Blaze in Kenyi West, gostujejo pa še Tone and Poke, Bink in Timbaland. The Blueprint ni napolnjen s »filerji« (nesmiselnimi komadi za zapolnjevanje časa), vseh trinajst pesmi zato zveni zelo usklajeno, natančno in urejeno – kot se za resen Načrt tudi spodobi. Predvsem je prepričljiv začetek plošče s komadi The Ruler's Back, Takeover in Izzo (H.O.V.A.). Od preostanka pa najbolj sedeta v uho klubska himnica Hola' Hovito ter že omenjeni Renegade. Sklepni stavek bo racionalen, kot je racionalen Jayev Načrt: če že mora biti mainstream, potem naj bo takšen, kot je tale album.

Napo.lee.tano