Letnik: 2001 | Številka: 10 | Avtor/ica: Katarina Višnar

CONTRIVA

Ballhaus, Vetrinj pri Celovcu, Avstrija, 6. 9. 2001

Contriva so nastali kot trio (Max Punktezahl na kitari, Masha Kurella na basu ter Hannes Lehmann na bobnih), ki je preigraval precej melodičen, celo melanholičen post rock. S prihodom klaviaturistke Rike Schuberty leta 1997 se je izkristalizirala pretežno instrumentalna struktura komadov z izrazitim poudarkom na zapomljivih glasbenih temah. Njihov slog igranja se zelo navezuje na tradiciji krautrocka in new wava ter vsebuje veliko plesnih nastavkov in enostavnosti.

Skupina je nastopila v opuščenem in zdaj preurejenem industrijskem obratu na robu Vetrinja, na dvodnevnem festivalu Southern Comfort. Contriva so pokazali, da so dobro uigran ansambel, ki natančno izenačuje in nadzoruje glasbena razpoloženja. Instrumentali so dosti močnejši od pesmi, v katerih zapojeta Masha in Rike; v slednjih se namreč čuti, da je vokalni del kar malo vsiljen, še ne čisto izdelan. Ravno v teh komadih se izgubi njihova sicer značilna igrivost v korist temačnih in meditativnih postrockovskih glasbenih krajin.

Contriva so izrazili željo po nastopu v Sloveniji. To bi se lahko zgodilo v začetku naslednjega leta; lepo bi bilo, če bi se res.

Katarina Višnar