Letnik: 2001 | Številka: 11 | Avtor/ica: LukaZ

ART ENSEMBLE OF CHICAGO

Live In Milano

Leo Records/Golden Years Of New Jazz/Statera, 2001

Plošča Live In Milano predstavlja težko dostopne posnetke petih kreativcev, zbranih pod imenom Art Ensemble Of Chicago (v nadaljevanju AEOC), iz leta 1980. Posnetki so nastali na njihovem nastopu v Milanu in še istega leta izšli pod naslovom Among The People pri založbi Praxis. Čeprav so AEOC takrat igrali dobro znane skladbe iz svojega zgodnjega obdobja, med drugim tudi A Jackson In Your House, eno od popularnejših viž, je izdajatelj vse skladbe preimenoval. Nastal je dolgoleten spor med producentom plošče Kostasom Yiannoulopoulosom in skupino, ki se je razrešil šele dandanes (to niti ni čudno glede na svobodno rabo koncertnega gradiva v Italiji, kjer so bootlegi tako rekoč dovoljeni z zakonom!), ko je založba Leo Records izdala posnetke v seriji Golden Years Of New Jazz. Tako so posnetki iz Milana postali legitimen del diskografske zgodovine zasedbe, ki je pod geslom Great Black Music: Ancient To The Future v mnogočem radikalizirala in prevetrila tradicijo afroameriške godbe in jazza.

V osemdesetih letih so bili Lester Bowie, Joseph Jarman, Roscoe Mitchell, Malachi Favors in Famoudou Don Moye na vrhuncu moči, tudi po zaslugi serije albumov, izdanih pri nemški založbi ECM, albumov Full Force in Urban Bushmen. Obema izdelkoma je sledila toča nastopov na vseh pomembnejših prizoriščih svetovnega jazza, veliko pa jih je v teh letih končalo tudi na nosilcu zvoka.

AEOC začnejo koncert s posegom v drobovje porodnih krčev, s skladbo Tutankhamun, ki jo je že leta 1968 spisal kontrabasist Malachi Favors, takrat še član starega kvarteta, in prvič posnel na redki plošči Congliptious v solistični izvedbi. Kasneje je to delo zadobilo epske razsežnosti v osemnajstminutni skladbi, ki pluje v počasnem tempu od otožnega bluesa, brasovske igre do melanholije, v drugem delu pa se razvije v poskočen bop z bravuroznim soliranjem trobente pokojnega Lesterja Bowieja in z barvitim pihalskim arzenalom, predvsem globokega, raskavega, a živahnega baritona, medtem ko ritmična sekcija v ozadju neumorno kuha in podžiga tempo; obraz AEOC je obrnjen k tradiciji jazza v zakotnih predelih soparnega juga, asimiliranega v prevratniško formo čikaških vetrovnikov. V zadnjem delu zasedba pade v zanjo značilno zvočno abstrakcijo, ki je hkrati pravšnji uvod v tolkalsko pobarvanko Illistrun Favorsa in Moye, barviti ritual tolkal z vseh koncev sveta. Skladba izvira iz leta 1973, ko se je znašla na legendarni plošči Fanfare For The Warriors (Atlantic!). Njen poudarek ni na ritmiki, temveč na zvenu raznolikih tolkal, gongov in žalobnega strunskega glissanda, ki jih zmoti le zvok melodike in manjših piščali. Sklepni del sicer krajšega zapisa koncerta v Milanu, pred izbirčno in zahtevno, podučeno italijansko jazzovsko publiko, pripada verjetno najbolj priljubljeni skladbi zasedbe, A Jackson in Your House poslovneža Roscoeja Mitchella, šaljivi jazzovski igrici, odštekani spremljavi k namišljeni risanki, ki na zabaven način podaja avantgardne posege v jazzovsko godbo. Skladba je nastala leta 1969 in prvič izšla na istoimenski plošči pri kultni francoski novojazzerski založbi BYG. AEOC so tako s to ploščo mojstrsko dokazali, kako z leti skladbe zorijo in se spreminjajo, hkrati pa s tem ponosno redefinirajo preteklost.

Multiinstrumentalna naravnanost vseh glasbenikov, široka paleta zvokov, vešča dinamika koncerta in njegov scenosled so glavni razlogi za ponovno izdajo posnetkov, ki predstavljajo enega najbolj drznih, inventivnih ansamblov sodobnega jazza, z eno najbolj razvidnih osebnih estetitik v zgodovini sodobne godbe. »Znanstvenik« Lester Bowie je že zapustil ta svet, leta 1993 je skupino zapustil Joseph Jarman (menda zaradi ukvarjanja z zen budizmom, spoznavanja magičnih gobic in drugih opojnih substanc ter zaradi ukvarjanja z aikidom), preostala trojica pa nadaljuje sago skupine. Ta plošča je tako majhen sladkorček za nostalgike in poznavalce ter izreden uvod za mlajše ušesne vedoželjneže. (www.leorecords.com)

LukaZ